Külföld

Átadják a lengyelek az 565 billió forintos követelésüket Németországnak

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 14:05

A náci megszállásra hivatkozva várnak jóvátételt. Berlin szerint már lezárták az ügyet.

A lengyel külügyminiszter hétfőn aláírta azt a hivatalos jegyzéket, amelyben Lengyelország 1,3 billió dolláros (565 billió forintos) jóvátételt követel Németországtól a II. világháborúban elszenvedett náci megszállás miatt – számolt be az AP hírügynökség.

Zbigniew Rau közölte: a jegyzéket a német külügyminisztériumnak adják át. A lengyel külügyminiszter egy nappal azelőtt írta alá a dokumentumot, hogy találkozna német kollégájával, Annalena Baerbockkal, aki egy biztonsági konferenciára érkezik Varsóba.

Rau szerint a jegyzék kifejezi azt a nézetét, miszerint mindkét oldalnak késedelem nélkül cselekednie kell annak érdekében, hogy az 1939-től 1945-ig tartó megszállás következményeit tartós, jogilag kötelező módon és anyagilag is kezeljék. Ennek a jóvátétel mellett része az ellopott műalkotások ügyének megoldása is.

A lengyel jobboldali kormány ragaszkodik hozzá, hogy a kiterjedt háborús károkért jóvátétel jár Lengyelországnak, Berlin azonban azon az állásponton van, hogy az érintett országoknak, így Lengyelországnak is kompenzációt fizetett, és lezártnak tekinti az ügyet.

Nyitókép: Keystone/Getty Images

#Külföld#lengyelország#németország#jóvátétel#ii. világháború#kártérítés

Címlapról ajánljuk