Külföld

Az EU szerint az energiacégek extraprofiját a fogyasztók támogatására kell fordítani

rtl.hurtl.hu

2022. október 1. 11:48

Arról azonban a kormányok döntenek, hogy ezt miként valósítják meg.

Az uniós tagállamok energiaügyi miniszterei brüsszeli rendkívüli ülésükön megegyeztek, hogy önkéntes alapon 10 százalékkal csökkentik a bruttó villamosenergia-fogyasztásukat, ez a szám csúcsidőszakban pedig 5 százalék lesz – írja az AFP-re hivatkozva a Népszava. Emellett megállapodtak arról is, hogy 180 euró/MWh-ban maximálják a piaci bevételeket a nem fosszilis tüzelőanyagokat használó villamosenergia-termelő és -közvetítő cégek számára. Az indoklásuk szerint ezek a szereplők extra nagy nyereségre tettek szert, miközben a költségeik nem nőttek jelentősen.

A lap megjegyzi: a kormányok más maximált árat is meghatározhatnak, de az efölött keletkezett többletbevételt a villamosenergia-fogyasztók támogatására kell használni.

Szó esett még az úgynevezett ideiglenes szolidaritási hozzájárulásról, amelyből szintén a fogyasztók profitálhatnak. Ezt az összeget a tagországok a kőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalkozások nyereségéből vonhatják le.

Az egyezség része még, hogy támogatni fogják a kis- és középvállalkozásokat, amelyek szintén ki vannak téve az elszabaduló energiáraknak. Őket ideiglenes árakkal segítenék.

Nagy vitát generált az esetleges gázárplafon, amelyet 15 tagállam javasol bevezetni az import energiahordozóra, de sok nagy ország, például Németország is elutasítja a javaslatot. Az ellenzők attól tartanak, hogy a szabályozás felpörgetheti a keresletet, és az EU-nak fontos gázt más régiókba irányíthatja. Az ársapkáról szóló javaslattételt egy szakértői csoport fogja vizsgálni a jövőben.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#rezsi#extraprofit#energiaárak#energia#európai unió

Címlapról ajánljuk