Külföld

Putyin elismerte két ukrajnai terület „függetlenségét”

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 30. 8:01

Erre azért van szükség, hogy órákon belül bejelenthesse az annektálásukat.

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé, írja az MTI.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök „döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát”.

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között „népszavazást” tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot. A népszavazásról és a valószínű csalásokról itt írtunk.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. 

A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták. A területek függetlenségének elismerése előkészítő lépés ahhoz, hogy Putyin az annektálásukat is bejelenthesse az úgynevezett „népköztársaságokéval együtt”. Ez a hírek szerint még pénteken meg fog történni.

A „népszavazásokról” az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: Egy férfi voksol az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson egy luhanszki szavazóhelyiségben 2022. szeptember 24-én. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#független#ukrajna#putyin#annektálás#népszavazás#Herszon#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk