Külföld

Pénteken hivatalosan is Oroszország részévé válik az Ukrajnától katonai erővel elszakított négy megye

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 29. 14:57

Moszkva szerint törvényesek voltak a megszállt területeken szervezett népszavazások, de a világ ezt nem fogadja el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben rendezett ünnepség keretében aláírja a megállapodást négy délkelet-ukrajnai terület Oroszországhoz csatlakozásáról – jelentette be csütörtökön az elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov elmondta, hogy az ünnepséget helyi idő szerint 15 órakor (magyar idő szerint 14 órakor) tartják.

A dokumentumokat mind a négy kelet-, illetve dél-ukrajnai terület vezetőjével aláírják, ahol az oroszok ál-népszavazásokat tartottak a demokratikus szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával, nyilvánvaló választási csalások mellett. A részvétel egyes helyeken alig érhette el a 10-20 százalékot, ráadásul sokakat fegyverrel kísértek a szavazóurnákhoz.

A négy megye közül Donyeck és Luhanszk megyék eddig kizárólag az oroszok által elismert „népköztársaságok” voltak, amelyek jelenleg is csak részleges orosz katonai megszállás alatt állnak. Herszon és Zaporizzsja városát, illetve megyéket már a háború eleje óta szintén megszállás alatt tartják.

Az eredeti tervek szerint utóbbi területeken is népköztársaságokat kiálltottak volna ki, mint Donyeckben és Luhanszkban. Ám az ukránok sikeres ellentámadásai Herszonban, majd Harkiv és Luhanszk régiójában változtattak az orosz szándékokon: úgy döntöttek, inkább Oroszországhoz csatolják a megszállt területeket, így innentől kezdve az orosz hadsereg védelmezheti az anyaországát az ukrán megszállók ellen. 

Peszkov csütörtökön a hivatalos orosz álláspontot közölve elmondta, a négy megye lakosai maguk kérelmezték a csatlakozást az orosz hatóságoktól. A referendumokat Nyugaton és Kijevben is illegitimnek minősítették.

Nyitókép: Egy férfi voksol az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson egy luhanszki szavazóhelyiségben 2022. szeptember 24-én. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk