Külföld

Jelentős területeket foglalt vissza az ukrán hadsereg

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 11. 12:42

Az orosz erők több helyen is kénytelenek voltak visszavonulni, de még így is az ország ötöde a megszállók kezén van.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy csapatai vasárnapra több mint 3000 négyzetkilométert foglaltak vissza a kelet-ukrajnai ellentámadás során – írta a BBC.

Ez igen figyelemreméltó haladás lenne, Volodimir Zelenszkij elnök ugyanis csütörtök este még ezer, szombaton pedig kétezer négyzetkilométerre becsülte az elfoglalt területek nagyságát. 

A BBC nem tudta ellenőrizni az adatokat, az újságírók ugyanis nem közelíthetik meg a frontvonalat. 

Az ukrán csapatok mindenesetre behatoltak a stratégiailag igen fontos, korábban orosz irányítás alatt lévő Izjumba és Kupjanszkba.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy erői visszavonulnak Izjumból és Kupjanszkból, az erőket pedig újraszervezik a Moszkva által támogatott szakadár területeken.

Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija városát is. Ezt szintén megerősítették az oroszok, bár állításuk szerint azért vonultak ki a településről, hogy erősítsék a donyecki frontot. Egy orosz tisztviselő egyenesen azt javasolta a Harkiv megyében lévő embereinek, hogy meneküljenek Oroszországba. A közösségi médiában található ellenőrizetlen felvételek szerint hosszú sorok alakultak ki a határátkelőhelyeken. 

Az ukrán előrenyomulás ellenére még mindig az oroszok kezében van az ország egyötöde, arra pedig szinte senki sem számít, hogy gyorsan véget ér a háború. 

Volodimir Zelenszkij szerint szombaton azt mondta, az orosz csapatok jól döntöttek azzal, hogy a menekülést választották; megszállóknak ugyanis nincs helye Ukrajnában. Hozzátette: Moszkvának meg kell mutatnia, hogy kész a tárgyalásokra, de csak akkor tudnak asztalhoz ülni, ha a Kreml elismeri: ukrán területeket szállt meg.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, az ukrán hadsereg bebizonyította, hogy le tudja győzni az orosz erőket a kapott fegyverekkel. 

Minél több fegyvert szállítanak nekünk, annál gyorsabban győzünk, és annál hamarabb vethetünk véget ennek a háborúnak 

– fogalmazott a tárcavezető.

Nyitókép: Illusztráció, orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2022. augusztus 31-én – Fotó: Pavlo Pahomenko/MTI/EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#ellentámadás

Címlapról ajánljuk