Külföld

Lengyel külügyminiszter: A NATO-nak „pusztító” választ kell adni egy orosz atomcsapásra

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 12:08

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy „nem blöff” az orosz figyelmeztetés, hogy atomfegyvereket is bevethetnek. 

A NATO-nak „pusztító választ kell adni” abban az esetben, ha Oroszország atomfegyvert vetne be Ukrajnában – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter az NBC amerikai televíziónak adott interjújában. A miniszter közölte, hogy a védelmi szövetség ezt az üzenetet küldi Moszkvának.

Ezt azután közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke is arról beszélt, hogy „nem blöff” az orosz figyelmeztetés, hogy atomfegyvereket is bevethetnek.

Rau óvatosan válaszolt arra a kérdésre, hogy a NATO-nak katonai választ kellene-e adni egy esetleges orosz atomcsapásra, annyit közölve, hogy „hagyományos” választ kell adni. De hozzátette:

A válasznak pusztítónak kell lennie.

Pár nappal korábban Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó arról beszélt, hogy az Egyesült Államok határozott választ ad, ha Oroszország atomfegyvert vet be Ukrajna ellen, és világossá tette Moszkva számára, hogy ez „katasztrofális következményekkel” járna.

Ha Oroszország átlépi ezt a határt, az katasztrofális következményekkel fog járni számára. Az Egyesült Államok határozott választ fog adni

– mondta Sullivan az NBC hírtelevízió Meet the press című műsorában.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő korábban a Reggelinek arról beszélt, hogy a nukleáris fenyegetés csak blöff:


Nyitókép: Orosz atomrakéta egy 2010-es moszkvai katonai felvonuláson. Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#atomfegyver#atombomba#nukleáris fegyverek#oroszország#nato

Címlapról ajánljuk