Külföld

Döntött a német legfelsőbb bíróság a magyar autópálya-pótdíjak ügyében

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 12:53

A pótdíj a tulajdonostól is beszedhető. Már csak az a kérdés, hogy euróban forintban kell-e rendezni a számlát.

Ha egy autós Magyarországon nem fizeti ki az útdíjat, akkor el tudomásul kell vennie a magas pótdíjakat. Ez a jármű tulajdonosától is beszedhető Németországban. Az ilyen eljárás nem sérti a német közrendet – erről döntött szerdán Karlsruheban a szövetségi legfelsőbb bíróság (BGH) a Spiegel cikke szerint. Egy magyar cég indított pert a Hertz autókölcsönző cég ellen, ennek kapcsán született ítélet.

A cikk szerint a Hertz négy autójával összesen ötször használták úgy az egyik magyarországi autópályát, hogy nem vettek matricát. A lap magyarázatként hozzáteszi: ha valaki Magyarországon autópályán vagy autóúton szeretne közlekedni, matricát kell vásárolnia. Ez egy hétre valamivel több mint hét euróba kerül. Ha viszont valaki matrica nélkül vezet, később körülbelül 37 eurót kell fizetnie, ha 60 napon belül eleget tesz fizetési kötelezettségének. Ezután azonban a büntetés összege csaknem 157 eurónak megfelelő összegre ugrik. 

A megemelt díj beszedéséért felelős magyar cég a pénzt kamatokkal és behajtási költségekkel együtt követelte a Hertztől. Az autókölcsönző megtagadta a fizetést, és a bíróságon azzal érvelt, hogy az üzembentartó felelősségre vonása ellentétes lenne a német közrenddel. Egy ilyen jogsértés akkor áll fenn, amikor a külföldi szabályozás szélsőségesen ellentétes az alapvető német szabályokkal. A BGH azonban nem értett egyet. Az elnöklő bíró, Hans-Joachim Dose úgy fogalmazott az ítélet indoklásában:

A tulajdonos felelőssége alapvetően a német jogtól sem idegen.

Például a tulajdonos felelősségre vonható a vontatási költségek tekintetében ha autója egy magánparkolóban parkolt. 

Az alsóbb fokú bíróságnak, a Frankfurt am Main-i Regionális Bíróságnak mindazonáltal újra foglalkoznia kell az üggyel. A tartományi bíróság ugyanis a Hertz-et valamivel kevesebb mint 960 euró kamat megfizetésére kötelezte – euróban, nem pedig forintban. Németországban a külföldi pénznemben fennálló tartozást általában abban a külföldi pénznemben kell megfizetni. A frankfurti bíróságnak azt kell tisztáznia, hogy a Hertznek az ebben az eseten alkalmazandó magyar jog szerint euróban vagy forintban kell-e megfizetnie. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#németország#autópálya#bírság#büntetés

Címlapról ajánljuk