Külföld

Putyin már a héten bejelentené az elfoglalt ukrajnai területek annektálását

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 27. 17:09

A Krím sorsára juthatnak a „népköztársaságok”, emiatt pedig eszkalálódik a háború.

Már pénteken bejelentheti a Kremlben a megszállt ukrajnai területek annektálását Vlagyimir Putyin a brit védelmi minisztérium szerint, írta a BBC. A tárca úgy fogalmazott, hogy ez egy „realisztikus lehetőség”.

A mai nap folyamán érnek véget a „népszavazások” a donyecki és a luhanszki „népköztársaságokban”, ahol az Oroszországhoz való csatlakozásról „döntenek” az itt élő lakók. Ukrajna és a Nyugat korábban befolyásoltnak, megrendezettnek nevezte a voksolásokat.

„Oroszország vezetői majdnem teljes bizonyossággal azt remélik, hogy a csatlakozási bejelentés igazolni fogja a »különleges hadműveleteket«, és megerősíti a konfliktus hazafias támogatását” – közölte a brit védelem. Ezt azonban alááshatják az egyre nyilvánvalóbb orosz hadi hiányosságok, illetve a mozgósítás elleni népharag.

A BBC elemzője azt írta: nem kérdés, mi lesz a „népszavazások” eredménye, mindenképp az az eredmény fog születni, hogy Ukrajna területének 15 százaléka igenis csatlakozzon Oroszországhoz.

Szerinte az annektálás a háború eszkalálódásához vezethet, ugyanis Putyin azt ígérte, hogy minden védelmet megad a befogadott területeknek, beleértve a nukleárisat is. Ukrajna is arra számít, hogy „a megszállók következő lépései kemények lesznek”. Az USA azt ígérte, hogy további szankciók érkezhetnek, ha Oroszország területeket annektál.

Nyitókép: Contributor / Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#népköztársaság#putyin#népszavazás#annektálás

Címlapról ajánljuk