Külföld

Jövőre minden diák 81 ezer forintnyi rezsitámogatást kap Németországban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 13:11

A nyugdíjasok 300 euróra, átszámítva nagyjából 122 ezer forintra számíthatnak.

Legkorábban január elején kaphatják meg a felsőoktatásban tanulók azt a 200 eurós, átszámolva nagyjából 81 ezer forintnyi egyszeri kifizetést, amely a harmadik segélycsomag részeként érkezik hozzájuk – derült ki a Spiegel által megszerzett, a koalíciós egyeztető tanács előtt lévő dokumentumokból.

A lap szerint egyelőre nem világos, hogy a pénz hogyan jut el a kedvezményezettekhez. A nyugdíjasokkal ellentétben – akiknek szintén egyszeri kifizetést kapnak –, a diákok többsége nem kap rendszeres kifizetéseket az államtól, így banki adataik nincsenek központilag nyilvántartva, és általában az egyetemeknek sincsenek ilyen információik. 

Olaf Scholz német kancellár múlt héten 65 milliárd eurós támogatási csomagot jelentett be, azt mondta: az idei harmadik tehercsökkentő csomag nagyobb, mint az első kettő együtt. Egyebek mellett megemelik a családi pótlékot, a lakhatási támogatást. A munkaviszonyban állók után a nyugdíjasok is kapnak 300 eurót (nagyjából 122 ezer forintot), illetve a diákokhoz is érkezik a cikkünkben is említett 200 euró egyszeri támogatás az energiaköltségekre.

Emellett úgynevezett áramárféket vezetnek be: a háztartások és a kis-, valamint közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#rezsi#németország#felsőoktatás#rezsitámogatás

Címlapról ajánljuk