Külföld

Még Észak-Korea is elhatárolódik Oroszországtól

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 7:09

Tagadják, hogy fegyvereket szállítanának Moszkvának.

Észak-Korea azt állítja, hogy soha nem adott el fegyvereket Oroszországnak, és a jövőben sem tervezi ezt. A phenjani illetékesek azután jelentették ki ezt, hogy az Egyesült Államok azzal vádolta meg az országot, hogy Moszkvának segítenek feltölteni a fegyverkészleteket – írja a BBC.

Amerikai tisztviselők korábban azt mondták, hogy Oroszország rakétákat és tüzérségi lövedékeket vásárol Észak-Koreától. Szerintük az ilyen lépések, valamint az állítólagos iráni fegyvervásárlások azt mutatják, hogy a nyugati szankciók érzékenyen érintik Oroszországot.

Soha nem exportáltunk még fegyvert vagy lőszert Oroszországba, és nem is tervezzük ezek exportját.

– idéztek csütörtökön egy meg nem nevezett védelmi minisztériumi dolgozót az észak-koreai állami televízióban. A két ország között folyó fegyverkereskedelmet tagadta az orosz fél is, Moszkva szerint az amerikaiak pletykákat terjesztenek, hogy így próbáljanak zavart kelteni.

Júliusban Észak-Korea azon kevés országok egyike volt, amely hivatalosan is elismert két, Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista régiót. Ukrajna megtorlásul minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Phenjannal.

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#észak-korea#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk