Külföld

Felgyújtotta magát egy japán férfi a meggyilkolt Abe Sinzó állami temetése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 7:29

A nyáron agyonlőtt miniszterelnök temetésére majdnem ötmilliárd forintnak megfelelő összeget költenek. 

Felgyújtotta magát egy férfi a japán miniszterelnöki hivatal közelében szerda reggel Tokióban, hogy így tiltakozzon a nyáron megölt volt japán kormányfő, Abe Sinzó állami temetése miatt – jelentette a helyi sajtó. A rendőrséget a beszámolók szerint helyi idő szerint reggel hét óra előtt pár perccel riasztották a helyszínre azzal, hogy lángok borítanak be egy férfit a helyszínen.

A tüzet eloltották, majd az eszméletlen állapotban lévő férfit kórházba szállították, csakúgy, mint egy tűzoltót, aki az oltás közben megsérült. Állapotáról nem közöltek információkat.

A hetvenes éveiben járó férfi a rendőrség közlése szerint később visszanyerte az eszméletét, és elmondta, hogy az állami temetés elleni tiltakozásként öntötte le magát olajjal, és gyújtotta fel magát. A Kyodo japán hírügynökség információi szerint a férfi közelében egy cetlit is találtak, amin az volt olvasható, hogy „nagyon ellenzi” Abe Sinzó állami temetését.

A leghosszabb ideig hivatalban lévő volt japán kormányfőt július 8-án lőtte le egy férfi, miközben a politikus egy kampányrendezvényen beszélt Nara városában. Abe állami temetését szeptember 27-én tartják, és az ország lakosságának fele ellenzi, hogy az adófizetők pénzéből 1,7 milliárd jent (4,7 milliárd forint) költsenek az eseményre.

A világ legdrágább és legnagyobb temetéseiről szóló összeállításunkat itt láthatja.

Nyitókép: Rendőrök és tűzoltók dolgoznak a helyszínen, ahol egy japán férfi felgyújtotta magát. Fotó: Kyodo News via Getty Images

 

#Külföld#abe sinzó#japán#felgyújtotta magát#tiltakozás#állami temetés#temetés

Címlapról ajánljuk