Külföld

Minden nő számára ingyenessé teszik az esemény utáni tablettát Franciaországban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 15:25

A szexuálisan terjedő betegségek szűrését is ingyenessé teszik a 26 év alattiak számára, orvosi beutalóra sem lesz szükség.

Franciaországban minden nő számára, kortól függetlenül ingyenes lesz a sürgősségi fogamzásgátlás avagy az esemény utáni tabletta a gyógyszertárakban, vény nélkül – jelentette be Francois Braun egészségügyi miniszter a 20 Minutes ingyenes napilapnak adott interjúban, számolt be az MTI.

A nők fogamzásgátlását illetően megerősítjük a nők védelmét azzal, hogy kortól függetlenül ingyenessé tesszük vény nélkül az esemény utáni tablettát

 – fogalmazott a tárcavezető.

Az eleinte csak a kiskorú lányok, az év eleje óta pedig minden 25 év alatti nő számára a gyógyszertárakban ingyenesen kérhető tabletta minden francia nő számára ingyenessé válik, mert „a kormány konkrétan tesz azért, hogy a nők anyagi okokból ne mondjanak le a sürgősségi fogamzásgátlásról, ez ugyanis jelenleg a legfőbb indoka a lemondásnak” – jelezte közleményében Isabelle Romem, a nők és a férfiak közötti egyenlőségért felelős kormánytag. 

Miközben a konzervativizmus erősödését látjuk Európában és a világon, a mi kormányunk most is bebizonyítja, hogy a nők és férfiak közötti egyenlőség, valamint a nőknek a saját testük feletti rendelkezéshez való joga abszolút prioritást élvez

 – tette hozzá.

A kormány a szexuálisan terjedő betegségek szűrését is ingyenessé teszi a 26 év alattiak számára, orvosi beutalóra sem lesz szükség. Mindkét intézkedés a társadalombiztosítás finanszírozását 2023-ra előíró törvénytervezetben szerepel, amelyet szeptember 26-i ülésén vitat meg a kormány.

Nyitókép: Getty Images

Címlapról ajánljuk