Külföld

Több ezer milliárdos tét: megvan, mikor jelenti be az EU, hogy megbüntetik-e Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 17. 14:57

Hamarosan döntenek a magyar jogállamiságról, és arról, hogy zárolnak-e forrásokat.

Vasárnap  délelőtt 10:30-kor fogja tájékoztatni a nyilvánosságot a magyar jogállamisági eljárásban hozott döntésről Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa – írja a hvg.hu Hahn szóvivőjének közleménye alapján.

A lap információi szerint nincs esély az eljárás lezárására.

Emlékeztetnek rá: korábban volt, hogy 3500 milliárd, és olyan is, hogy 6400 milliárd forintnyi támogatási összeg zárolásáról szóltak a hírek. A Bizottság csak javaslatot tehet a tagállamoknak, de ebben az ügyben nincs vétójog, elegendő a minősített többség az előterjesztés elfogadásához.

Gulyás Gergely a szombati rendkívüli kormányinfón azt mondta, minden kérdésben megállapodtak az Európai Bizottsággal, így nyugodtan várják annak vasárnapi bejelentését, jövő héten pedig már be is nyújtják az Országgyűlésnek az uniós források folyósításához szükséges törvényeket.

Mint arról beszámoltunk, Navracsics Tibor uniós egyeztetéseket irányító miniszter azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy hiba volt kilépnie a Fidesznek az Európai Néppártból, Szerinte Magyarország hajlandó azon túl is végrehajtani reformokat, amit felajánlott, erre példa az új korrupcióellenes hatóság.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

#Külföld#eu#jogállamiság#eljárás#forrásmegvonás

Címlapról ajánljuk