Külföld

Navracsics Tibor: Hiba volt kilépni a Néppártból

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 16. 17:13

Az uniós egyeztetéseket irányító miniszter azt mondta a Financial Timesnak, Magyarország hajlandó további reformokat végrehajtani.

Hiba volt kilépnie a Fidesznek az Európai Néppártból, mondta Navracsics Tibor uniós ügyekért felelős miniszter a Financial Times-nak, amit a Hvg360 szemlézett. Szerinte Magyarország hajlandó azon túl is végrehajtani reformokat, amit felajánlott, erre példa az új korrupcióellenes hatóság.

Hozzátette: bizalmatlanság tapasztalható mindkét oldalon, így érthető, ha Brüsszel ragaszkodik a megfigyeléshez, illetve menetrendet készít, hogy elérje: a magyar fél teljesítse vállalásait. A tegnapi EP-állásfoglalásról azt mondta:

ez bizonyítja, hogy hiba volt otthagyni az Európai Néppártot.

Azóta nincs is olyan jelentős frakció, amely vállalná a magyar nézetek képviseletét, vagy érdekből, vagy szolidaritásból. Navracsics bízik abban, hogy már novemberre alá tudják írni az egyezséget az újjáépítési keret felszabadításáról.

Vasárnap hoz döntést az Európai Bizottság arról, hogy visszatartsanak-e uniós forrásokat Magyarországtól. Csütörtök az Európai Parlament megszavazta a Magyar jogállamiságról szóló Delbos-Corfield-jelentést, azaz lényegében kimondta, hogy Magyarország megszűnt demokrácia lenni

Szerdán a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy 15,7 milliárd eurót, vagyis mintegy 6400 milliárd forintot tarthatnak vissza 2027-ig a magyar jogállamisági problémák, elsősorban a korrupció miatt. Navracsics Tibor miniszter az ATV-nek úgy reagált: a bizottság által elvárt jogszabályokat jövő hétfőn a parlament elé terjesztik.

Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#navracsics tibor#helyreállítási alap#eu#ep#néppárt#kilépés#fidesz

Címlapról ajánljuk