Külföld

Tudósok a Túlélők viadala című posztapokaliptikus film forgatókönyvével fagyasztanák vissza az Északi- és a Déli-sarkot

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 18:34

A filmben hasonló módszer vezetett ahhoz, hogy újabb jégkorszak jött el.

125 katonai tankoló repülőgéppel szórnának szét kén-dioxidot a tudósok, akik szerint ezzel megállíthatják az Északi- és a Déli-sark olvadását, írja a Sky News. Ez kísértetiesen emlékeztet a Snowpiercer – Túlélők viadala című film első jeleneteire, amiben pont egy hasonló ötlet okozott jégkorszakot a földön: az atmoszféra lehűtéséért repülőkből kibocsátott vegyület picit túl jól működött.

A Yale tudósai szerint a terv megvalósításához évi 175 ezer repülőút lenne szükséges, ami magában több millió tonnányi szén-dioxidot juttatna a légkörbe. Az aeroszolként is ismert kén-dioxid úgy védheti meg a jégsapkákat, hogy visszatükrözi a nap fényét, ezáltal megmenti a havat és a jeget az olvadástól.

Még a tanulmányt veztő Wake Smith szerint is csupán a klímaváltozás egy tünetét kezelné ez a megoldás, a gyökerét nem. Egyes kritikusok szerint nemcsak azzal van gond, hogy a repülők szén-dioxidot termelnének, hanem azzal is, hogy a napsugarak visszaverésének olyan kellemetlen következményei is lehetnek, mint a gabonatermelés visszaesése.

A tervet csak akkor lehetne végrehajtani, ha nemzetközi együttműködés áll mögé. Ezen felül évi tízmilliárd fontba kerülne, amit lehet, hogy máshogy is el tudnának költeni a klímaváltozás elleni harcban.

Nyitókép: SnowPiercer / Moho Film / Opus Pictures / Stillking Films / CJ E&M Film Financing & Investment Entertainment & Comics / TMS Comics / TMS Entertainment / Union Investment Partners

#Külföld#Yale#északi sark#déli sark#fagyasztás#snowpiercer#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk