Külföld

„Ha nincsenek európai értékek, akkor nincsenek európai pénzek sem”

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 13:52

Érkeznek a reakciók a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentés elfogadására. 

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön nagy többséggel elfogadta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló, szerdán Strasbourgban vitára bocsátott jelentést, amely szerint tovább romlott a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást. Az Európai Unió tétlensége csak súlyosbítja a helyzetet a jelentés szerint.

Ha nincsenek európai értékek, akkor nincsenek európai pénzek sem

közölte Twitter-oldalán piktogramok használatával Vlad Gheorghe román európai parlamenti képviselő. A politikus szerint az Európai Parlament politikusai kimondták, amit ki kellett mondani:

Magyarország már nem demokrácia.

Daniel Freund német európai parlamenti képviselő nagy vörös felkiáltójelekkel kiemelve közölte, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy megszavazták a jelentést, és kijelentette, hogy „Magyarország nem demokrácia, és annak kell nevezni, ami: hibrid választási autokrácia.” A politikus hozzátette:

Ezért Orbán a felelős. Nem kaphat több EU-s támogatást. 

A szavazást úgy értékelte Twitter-oldalán a jelentést jegyző, francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield, hogy azzal a különböző politikai csoportok egyértelmű többsége jelezte, hogy Magyarország hibrid választási autokráciává vált. 

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet európai médiaigazgatója, Andrew Stroehlein a szavazás után közölte, hogy azzal az Európai Parlament végre elismerte, hogy az EU-ban egy ideje nem csak demokráciák vannak, hozzátéve, hogy „Orbán és antidemokratikus csoporja évek óta lábbal tiporja a magyarok jogait”.

A fideszes Győri Enikő a szavazást úgy értékelte, mint amivel „az Európai Néppárt baloldali szavazógépei” és a kommunisták fogadták a jelentést, és azt állította, hogy „védnökség” alá akarják helyezni Magyarországot, nem törődve „a magyar szavazók szabad akaratával”, amit a 2022-es áprilisi választásokon fejeztek ki. 

Nyitókép: Mark Renders/Getty Images

#Külföld#eu#európai unió#európai parlament#jelentés#magyarország#demokrácia

Címlapról ajánljuk