Külföld

Elárulta a német kancellár, miről beszélt Vlagyimir Putyinnal telefonon

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 14. 20:05

Úgy tűnik, az orosz elnök továbbra sem tartja hibának az ukrajnai inváziót.

Nem tapasztalható változás Vlagyimir Putyinnál az Ukrajna ellen indított háborújának megítélésében – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben az orosz elnökkel előző nap telefonon folytatott megbeszéléséről.

A kancellár – aki legutóbb május végén beszélt az orosz államfővel – Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel tartott tájékoztatóján kérdésre azt mondta: a több mint három hónapos megszakítás után folytatott párbeszéd alapján úgy látja, az orosz elnökben sajnos nem érlelődött meg az a felismerés, hogy hiba volt elindítani ezt a háborút. Nem tűnik úgy, mintha változna a hozzáállása, noha nap mint nap egyre világosabb, hogy a béke felé vezető utat egyedül az orosz csapatok teljes kivonása nyithatja meg – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Németország hajlandó-e első, és egyedüli országként nyugati – német – gyártmányú harckocsikkal is támogatni Ukrajnát, kijelentette, hogy továbbra is csak a partnerekkel egyeztetve küldenek fegyvereket az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek.

Kiemelte:  az utóbbi napok fejleményei azt mutatják, hogy éppen a Németországtól kapott fegyverek járultak hozzá a legnagyobb mértékben ahhoz, hogy az ukránok igencsak látványos módon képesek az országuk védelmére.

Hozzátette, hogy Berlin változatlanul az ukrán tűzérségi és a légvédelmi képességek fejlesztésére összpontosít. Példaként említette, hogy 

a legmodernebb német fejlesztésű fegyverrendszerek között számon tartott IRIS-T légvédelmi rakétarendszerből is szállítanak majd Ukrajnának, holott ilyen rendszerrel a német hadsereg sem rendelkezik még.

A kormány rendszeresen frissített nyilvántartásából is látszik, hogy Németország döntő jelentőségű katonai támogatást nyújt Ukrajnának – jegyezte meg Olaf Scholz, utalva egy nyilvános összeállításra, amely szerint az utóbbi héten négy, összesen pedig 24 Gepard típusú önjáró légvédelmi ágyút szállítottak.

Nyitókép: Omer Messinger/Getty Images

#Külföld#olaf scholz#vlagyimir putyin#beszélgetés#telefon#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk