Külföld

Francis Fukuyama szerint az oroszok vereségét a világ összes autokratája meg fogja érezni

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 9:11

Már márciusban is úgy gondolta, hogy Oroszország vereségre van ítélve.

Derűlátó a jövővel kapcsolatban Francis Fukuyama, a Stanform Egyetem világhírű politológusa, aki már márciusban is úgy gondolta, hogy az oroszok el fogják veszteni a háborút. A Washington Postnak arról beszélt, hogy az oroszok friss kudarca a háborúban hatalmas lendületet ad a világ liberális demokráciáinak, és visszaveti a tekintélyelvű rendszereket.

Szerinte inkább előbb, mint utóbb fog végleges vereséget szenvedni Putyin hadserege, és a Krím-félsziget felszabadítását sem gondolja lehetetlennek. Úgy véli, az ukránok számára az a minimálisan elfogadható eredmény, hogy kiűzzék az oroszokat a február 24-e után meghódított területekről.

Azzal sem lesz gond, hogy a hideg téli hónapok során megmaradjon a nemzetközi összefogás Ukrajna mögött, vélekedik. Szerinte az ukránok most mutatták meg, hogy lehet látni a fényt az alagút végén, így a nyugati kormányok joggal mondhatják lakóiknak, hogy már csak ezt a telet kell átvészelni.

Úgy gondolja, Putyin éppen most bizonyította, mennyire rossz döntéseket képes hozni egy autoriter rendszer, viszont azt is, hogy a demokráciák elleni vádak hatnak, mert van bennük valami. Ennek ellenére a vereség ki fog hatni minden olyan jogállamra, amit populisták fenyegetnek.

Nyitókép: Astrid Stawiarz / Getty Images for The Leakey Foundation

#Külföld#francis fukuyama#oroszország#háború#ukrajna#demokrácia#orosz-ukrán háború#putyin#autokrata

Címlapról ajánljuk