Külföld

Annyian voltak kíváncsiak a volt cseh miniszterelnök korrupciós ügyének tárgyalására, hogy belépőt szedtek a bíróságon

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 17:51

Andrej Babišt azzal vádolják, hogy befolyását latba vetve jogtalanul szerzett meg uniós támogatást.

Uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével vádolják a cseh miniszterelnököt, akinek tárgyalása hatalmas érdeklődés mellett kezdődött meg hétfőn egy prágai bíróságon – derül ki a Euronews tudósításából.

A vád szerint a 68 éves milliárdos üzletember, Andrej Babiš jogtalanul nyert el 810 millió forintnyi kisvállalkozói támogatást egy vidéki szabadidő- és konferenciaközpont, a Gólyafészek fejlesztésére, ami valójában az Agrofert-vállalatbirodalom része volt. A vádirat szerint a volt miniszterelnök kihasználta hatalmát és befolyását annak érdekében, hogy úgy tűnjön, mintha a beruházás megfelelne az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatási feltételeinek.

A tárgyalásra csak belépőjeggyel lehetett bejutni, az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a tárgyalótermet. Babiš bírálói a bírósággal szemben egy börtöncellát állítottak fel.

A volt miniszterelnök tagadja a vádakat, szerinte azok politikai indíttatásúak. A cseh tévének nyilatkozva azt mondta, tizenöt éves ügyről van szó és hazugságnak minősítette a vádiratot. A politikus korábban mentelmi jogával tudta kivédeni a bírósági eljárást, amit öt hónappal azután oldottak fel, hogy elveszítette a hatalmat. Börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal is sújthatják, ha bűnösnek találják.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

#Külföld#csehország#andrej babiš#korrupció#tárgyalás#bíróság

Címlapról ajánljuk