Külföld

Németország bocsánatot kért az 1972-es müncheni tragédiáért

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 5. 18:06

A német államfő szerint az ország hibákat követett el, ami az izraeli sportolók halálhoz vezetett.

Németország bocsánatot kér azért, hogy megtörténhetett az 1972-es müncheni olimpián az izraeli csapat ellen elkövetett terrortámadás – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn a 11 izraeli állampolgár halálát okozó támadás ötvenedik évfordulójára rendezett emlékünnepségen.

A szövetségi elnök a túszdráma utolsó helyszínén, a München melletti Fürstenfeldbruck légitámaszponton megtartott megemlékezésen kiemelte, hogy a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet támadása háromszoros kudarc Németországnak.

Az első, hogy nem volt megfelelő az olimpia biztonsági koncepciója, a második, hogy megtörténhetett a támadás, a harmadik pedig, hogy az ügy kezelését német részről a feldolgozás helyett sokáig a hallgatás, az elfojtás és a felejtés jellemezte.

A német államfő szerint az is fontos tanulság, hogy ébernek kell lenni a demokrácia belső és külső ellenségeivel szemben, mert „olyan korban élünk, amelyben a liberális demokráciát egyre inkább támadják belülről és kívülről egyaránt”.

Az 1972-es müncheni eseményekről bővebben az rtl.hu cikkében olvashat.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#németország#terrortámadás#palesztinok#izrael#müncheni olimpia

Címlapról ajánljuk