Külföld

Brüsszel szerint az EU jól felkészült az orosz gázcsap esetleges elzárására

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 3. 19:34

„Nem félünk Putyin döntéseitől” – jelentette ki az EU gazdaságpolitikai biztosa.

Az Európai Unió „jól fel van készülve”  arra az esetre, ha Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítást, köszönhetően tárolási kapacitásainak és az energiatakarékossági intézkedéseknek - jelentette ki Paolo Gentiloni, az EU gazdaságpolitikai biztosa.

„Jól felkészültünk, hogy ellenálljunk Oroszországnak, ha szélsőséges módon használnák a földgázfegyvert” – mondta Gentiloni szombaton az olaszországi Cernobbióban rendezett gazdasági fórumon, írja az MTI.

Nem félünk Putyin döntéseitől, elvárjuk az oroszoktól, hogy tartsák tiszteletben a szerződéseket, és ha nem teszik, készek vagyunk reagálni

– hangoztatta az EU-biztos.

A Gazprom orosz nagyvállalat pénteken bejelentette, hogy az Oroszországot Észak-Németországgal összekötő Északi Áramlat I. vezetéket teljesen lezárják, amíg a turbina olajszivárgását ki nem javítják. A vezetéket szombaton tervezték újra megnyitni egy háromnapos karbantartási és javítási műveletet követően.

Moszkva ezzel a lépéssel a G7-országcsoport azon pénteki bejelentésére reagált, amely szerint ideje lenne maximálni az orosz földgáz- és kőolajimport árát.

Nyitókép: Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#eu#gázcsap#válság#vlagyimir putyin#északi áramlat#gazprom

Címlapról ajánljuk