Külföld

ENSZ: Kína emberiesség elleni bűnöket követhetett el Hszincsiangban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 7:20

„Hitelt érdemlő bizonyítékokat” találtak az ujgur, kazah és egyéb kisebbségek elleni kínzásokra. Peking igyekezett mindent megtenni, hogy a jelentés nem kerüljön nyilvánosságra. 

Kína „súlyosan megsérthette az emberi jogokat” és „emberiesség elleni bűncselekményeket” követhetett el a Hszincsiang tartományban élő ujgurok, kazahok és más kisebbségek tagjai ellen – áll az ENSZ Emberi Jogi Bizottság jelentésében. A tartományban történő jogsértésekről szóló, régóta várt jelentést csak pár perccel azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy lejárt Michelle Bachelet emberijogi főbiztos mandátuma.

A jelentés összefoglalója szerint „hitelesek a kínzásokról, rossz bánásmódról, köztük kényszer-gyógykezelésekről szóló állítások”, és „hitelt érdemlő bizonyítékokat” találtak olyan kínzásokról, amikkel Peking feltehetően „emberiesség elleni bűncselekményeket” követett el. A jelentés szerint önkényesen tartóztattak le embereket, akik közül többen szexuális erőszak áldozatai voltak, másokat „a családtervezési és születésszabályozási szabályok diszkriminatív betartására” kényszerítettek.

Közben a külföldön élő ujgurokat és kazahokat fenyegetésekkel és megfélemlítésekkel próbálják rávenni arra, hogy ne beszéljenek arról, mit éltek át Hszincsiangban.  

Kína tagad

Peking már a megjelenés előtt megtekinthette a jelentést, és egy több mint 130 oldalas dokumentummal válaszol az ebben szereplő állításokra. A kínai kormány évek óta tagadja, hogy jogsértéseket követnek le az ország északnyugati részén található, ásványkincsekben gazdag és kereskedelmi szempontból kulcsfontosságúnak számító tartományban, és ezt most újra megismételték.

A kínai kormány szerint a jelentést „Kína-ellenes erők hazugságai és hamis információi alapján” írták meg, az „rágalmazza és befeketíti” Kínát, és úgy jellemezte, mint egy „a tényeket figyelmen kívül hagyó, átpolitizált irat”, amit „az Egyesült Államok, a nyugati országok és a Kína-ellenes erők politikai eszközként használnak”.

Peking a jelentésre adott válaszában megismételte a kínai propaganda által évek óta terjesztett üzenetet, hogy a tartományban mindössze terrorellenes fellépés zajlik, és az ott élő kisebbségek „boldog, békés életet élnek”, és Hszincsiangban „társadalmi stabilitás, gazdasági fejlődés, virágzó kulturális élet és vallási harmónia” van.

Elhalasztott jelentés

A jelentést többszöri halasztás után hozták csak nyilvánosságra, ami miatt nemzetközi jogvédő szervezetek azzal gyanúsították meg Pekinget, hogy megpróbálja elérni, hogy a jelentést ne hozzák nyilvánosságra.

A BBC beszámolója szerin a kínai kormány még az utolsó pillanatokban is nyomást gyakorol Michelle Bachelet emberijogi főbiztosra, hogy ne tegye azt közzé. Bachelet egy sajtótájékoztatón közölte, hogy „hatalmas nyomás alatt volt, hogy nyilvánosságra hozza, vagy ne hozza nyilvánosságra” a több mint egy évig tartó nyomozás után elkészült jelentést.

Népirtás?

A világ 2017-ben kezdett el felfigyelni arra, hogy mi történik Hszincsiangban, és azóta egymás után gyűltek a bizonyítékok – a nyugati sajtó beszámolói, nemzetközi jogvédő szervezetek nyomozásai, egyetemi kutatócsoportok és akadémikusok elemzései, kiszivárogtatott és nyilvános kínai állami dokumentumok, nyugati hírszerző szervek elemzései, kínai rendőrök vallomásai, valamint szemtanúk százainak elmondásai alapján – arra, hogy a kínai hatóságok megpróbálják eltüntetni a Hszincsiangban élő ujgur, kazah és egyéb etnikumok kisebbségi kultúráját, és kínaivá akarják őket tenni.

A tartományban totális megfigyelőállamot hoztak létre, tömegesen kezdték el börtönbe és átnevelőtáborokba zárni az embereket, ahol kínzásnak voltak kitéve. Felnőttek sorát kényszermunkára szállították, az öregeket állami irányítású idősek otthonába, a gyerekeket pedig börtönszerű, magas falakkal és szögesdróttal körbevett bentlakásos óvodákba és iskolákba.

Az iskolákban kötelezővé tették a kínai nyelven zajló oktatást, a mecsetek ezreit rombolták le, vagy alakították át turistalátványosággá, ősi zarándokhelyeket semmisítettek meg, és szétszakították az ujgur családokat: az időseket állami öregotthonokba szállították, több százezer gyereket pedig szögesdrótokkal körbezárt bentlakásos óvodákba és iskolákba vittek.

Közben az ujgur kultúrát képviselő értelmiségiek és vallási vezetőket százával zárták börtönbe, felnőttek sorát pedig más kínai tartományokba szállították, hogy ottani gyárakban dolgozzanak. Több százezer kisebbségi nőt sterilizáltak, vagy méhen belüli fogamzásgátló használatára kényszerítették őket, hogy ne tudjanak gyereket szülni, miközben a népesség összetételét több millió kínai betelepítésével igyekeznek megváltoztatni.

Nyitókép: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#kína#hszincsiang#ujgur#kazah#kisebbség#népírtás#ensz#emberiesség elleni bűncselekmény#emberi jogok

Címlapról ajánljuk