Tudomány-Tech

Lakott területre zuhanhat egy 23 tonnás kínai rakéta

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 14:55

Az irányíthatatlanul sodródó hordozórakéta olyan nagy, hogy nem fog megsemmisülni a belépéskor, és darabjai lakott területekre csapódhatnak. 

Elkerülhetetlen, hogy lakott területre zuhanjanak annak a kínai hordozórakétának egyes darabjai, ami irányíthatatlanul tart a Föld felé, és valamikor a hétvégén fog beérni a bolygó légkörébe – közölte egy kaliforniai kutatóközpont.

Az Aerospace Corporation szakértőinek közlése szerint a Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta 23 tonnás alkatrésze túl nagy ahhoz, hogy teljes egészében elégjen, amikor belép a légkörbe, és várhatóan több kisebb darabra esik majd szét, amik el fogják érni a földfelszínt. Számításaik szerint a becsapó darabok összesúlya valahol 5 tonna és 10 tonna között lesz – közölte az Aerospace Corporation szakértője.

Hogy pontosan hova fognak becsapódni, azt csak pár órával az esemény előtt lehet csak pontosan kiszámolni, de nagyjából a föld lakosságának 88 százaléka él jelenleg a veszélyzónában, és így a szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy egyes darabok lakott területre csapódjanak. Annak esélye, hogy ez halálesetet okozzon, azonban nagyon kicsit – tették hozzá.

A hét közepén a kínai űrügynökség szóvivője, Zao Lijian azt közölte, hogy a rakétát úgy tervezték, hogy a legtöbb alkatrész elporlad és megsemmisül a légkörben, így nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy kárt okozna a Földön.

2021-ben hasonló eset miatt aggódhattak az emberek.

Nyitókép: A Hosszú Menetelés 5B rakéta, a fellövés előtt. – Fotó: Sun Yelin/VCG via Getty Images

#Tudomány-Tech#kína#rakéta#becsapódás

Címlapról ajánljuk