Külföld

A Kremlnek nem magától értetődő, hogy Mihail Gorbacsov állami temetésben részesüljön

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 16:07

Bár Putyin elismerően szólt az általa korábban sokat kritizált politikusról, még nem született döntés arról, hogy jár-e neki állami temetés.

Táviratban nyilvánított részvétet Vlagyimir Putyin orosz elnök a kedden elhunyt Mihail Gorbacsov családjának.

Mihail Gorbacsov olyan politikus és államférfi volt, akinek óriási hatása volt a világ történelmének menetére – idézi a Guardian az orosz államfőt. A lap szerint Vlagyimir Putyin gondosan megfogalmazott üzenetében a néhai szovjet elnök örökségét méltatta, és bár rendszeresen kritizálja Gorbacsovnak a Szovjetunió széteséséhez vezető döntéseit, ezúttal tartózkodott ettől.

Összetett és drámai átalakulások, kiterjedt külpolitikai, gazdasági és társadalmi kihívások időszakában vezette hazánkat. Mélyen megértette a reformok szükségességét, és a sürgető problémákra igyekezett megoldási javaslatokkal előállni

– írta Vlagyimir Putyin, akit életében ugyancsak kritizált Mihail Gorbacsov a demokratikus reformok visszafordításáért.

A Kreml közölte, hogy még nem született döntés arról, hogy Mihail Gorbacsov állami temetést kap-e, noha módfelett szokatlan lenne ennek elmaradása. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint erről még szerdán döntenek. Egy másik nyilatkozatában a szóvivő rendkívüli, egyedülálló embernek nevezte a volt pártfőtitkárt, hozzátéve, hogy a hidegháború vége után elmaradt az általa áhított összeborulás a „kollektív Nyugattal”. „Az ellenségeink vérszomja megmutatkozott. Jó, hogy ezt időben észrevettük és megértettük” – jelentette ki.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#mihail gorbacsov#vlagyimir putyin#temetés#oroszország

Címlapról ajánljuk