Külföld

A Moderna beperli a Pfizert, mert szerintük előbb találták fel a covid elleni mRNS-vakcinát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 18:45

Az amerikai cég szerint ők jóval a koronavírus-járvány előtt szabadalmaztatták a technológiát, mint a magyar tudóst, Karikó Katalint korábban alkalmazó amerikai-német vállalat.

Bepereli a Pfizer és a BioNTech cégeket a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat, mert állítása szerint covid-19 elleni vakcinájuk hírvivő RNS-ével megsértették a jóval a világjárvány kitörése előtt kifejlesztett szabadalmukat – közölte pénteken az amerikai vállalat.

A Moderna meg van győződve arról, hogy a Pfizer és a BioNTech Comirnaty nevű covid-19 elleni vakcinája megsérti a Moderna által 2010 és 2016 között benyújtott, saját hírvivő RNS-re vonatkozó szabadalmakat

– áll a cég közleményében.

A Moderna és a Pfizer/BioNTech volt az első az új típusú koronavírus elleni védőoltás előállításában, röviddel a világjárvány kezdete után, a hírvivő RNS (mRNS)technológiának köszönhetően, amely arra készteti az emberi sejteket, hogy állítsák elő a vírusban meglévő fehérjéket, így készítve fel az immunrendszert azok felismerésére és semlegesítésére.

Ezt megelőzően a védőoltások a vírusok gyengített, vagy elölt változatát alkalmazták arra, hogy felkészítsék a szervezetet a védekezésre, és a gyógyszerek kifejlesztése, valamint a biztonságosságuk igazolását szolgáló klinikai vizsgálatok több évig is eltarthattak.

A Moderna és a Pfizer/BioNTech által előállított vakcinában alkalmazott hírvivő RNS-t az elmúlt négy évtized tudományos csúcspontjaként tartották számon, ugyanis ennek az innovációnak a segítségével számos akadályt le lehetett küzdeni.

Ez a forradalmi technológia létfontosságú a Moderna saját mRNS-t alkalmazó vakcinája, a Spikevax esetében. A Pfizer és a BioNTech a Moderna engedélye nélkül lemásolta ezt a technológiát a Comirnaty gyártásához

– fogalmaz a Moderna közleménye.

A keresetet, amelyben meg nem nevezett összeget követelnek kártérítés fejében, az Egyesült Államokban, a massachusettsi járási bíróságon, valamint Németországban, a düsseldorfi regionális bíróságon nyújtják be. A Pfizert és a BioNTechet több más cég is perli a szabadalmaik megsértése miatt, egyebek mellett a német CureVac, amely júliusban nyújtott be keresetet a BioNTech ellen.

A Pfizer-BioNtech vakcináját az akkor a német BioNtech cég alelnökeként dolgozó Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman szabadalma alapján kezdték gyártani 2020-ban, amelyet a Pennsylvania Egyetemen folytatott kutatásaik alapján fejlesztettek ki. A Forbes cikke szerint a Karikó–Weissman-szabadalom használati jogáért később a BioNtech és a Moderna egyaránt fizetett.

Vagyis a Pfizer-BioNtech és a Moderna vakcinája egyaránt Karikó szabadalmán alapult, de maga a védőoltás a Moderna közleménye alapján önálló szabadalmat képezett. A Pfizer és a Moderna csaknem egyszerre készítette el saját vakcináját, a Pfizer vakcinájának kifejlesztésében maga Karikó is részt vett. Kérdés azonban, hogy kinek a vakcinája készült el előbb az mRNS-technológia alapján.

Nyitókép: A Pfizer-Biontech Covid-vakcinái. – Fotó: Getty Images

#Külföld#moderna#pfizer#koronavírus#oltás#karikó katalin

Címlapról ajánljuk