Részeg növények? Egy tanulmány szerint az alkohol lehet a szárazság megoldásaAz etanol és az alkohol segíthet a növényeknek, hogy kibírják a szárazságot.
Külföld

Részeg növények? Egy tanulmány szerint az alkohol lehet a szárazság megoldása

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 14:31

Az etanol és az alkohol segíthet a növényeknek, hogy kibírják a szárazságot.

Egy biológiai szaklapban megjelent tanulmány szerint az alkohol és az etanol is segíthet a növényeknek abban, hogy túléljék a szárazságokat, írja a CNN.

A japán kutatók arra kerestek módszereket, hogy erősítsék a növények tűrőképességét. A tudósok megfigyelték, hogy a vízelvonáson keresztülmenő növények természetesen is termelnek etanolt. Így arra jutottak, hogy ha azt mesterségesen kapják meg, azzal jobban tűrik a szárazságot is.

A kutatás eredménye szerint ezzel a módszerrel akár két hetet is kibírnak víz nélkül a növények.

Az a teóriájuk, hogy az eldurvuló szárazságok és az orosz-ukrán háború miatt szakadozó ellátási láncok negatív hatásait is tudná ellensúlyozni az, hogy alkohollal növelik a világ termőföldjeinek termelékenységét.

Nemrég a Reggeliben Szabó Péter éghajlatkutató, az ELTE Meteorológiai Tanszékének doktorandusza mesélt arról, hogy mi várható a jövőben az időjárás tekintetében, és mit tehet az egyén, hogy csökkentse a klímaváltozás negatív hatásait.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#alkohol#szárazság#aszály#etanol#kutatás

Címlapról ajánljuk