Külföld

Agyevő amőba okozhatta egy folyóban fürdő nebraskai gyerek halálát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 19. 7:16

Az ilyen fertőzés nagyon ritka, de egészségügyi szakemberek elővigyázatosságot javasolnak az élővizekben fürdőknek.

Agyevő amőba (Naegleria fowleri) okozhatta annak a nebraskai gyermeknek a halálát, aki múlt hétfőn az Elkhorn folyóban fürdött, öt nappal később pedig a primer amőbás meningoencephalitis tünetei jelentkeztek nála – számolt be a CNN. A gyermek, akinek korát az egészségügyi tisztviselők nem árulták el, ezen a héten hunyt el.

A Naegleria fowleri szerte az Egyesült Államokban megtalálható a melegebb élővizekben, tavakban, folyókban, csatornákban. Akkor okozhat agyfertőzést, ha az orron keresztül bejut a víz. A fertőzés nagyon ritka, de szinte mindig halálos: idén júliusban egy missouri-i lakos, múlt szeptemberben egy texasi gyermek vesztette életét.

Bár a megfertőződés esélye alacsony, egészségügyi szakemberek szerint az élővizekben fürdő emberek megtehetnek bizonyos elővigyázatossági intézkedéseket. Az egyik ilyen, hogy ne kavarják fel a tó vagy folyó fenekén lévő üledéket, a másik pedig, hogy csökkentsék annak lehetőségét, hogy a víz bejusson az orrukba. Nem tanácsolják a vízbe ugrást, és ha valaki mégis a víz alá merülne, annak azt tanácsolják, hogy használjon orrcsipeszt, vagy dugaszolja be az orrát.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#agyevő amőba#fertőzés#amerikai egyesült államok#haláleset

Címlapról ajánljuk