Külföld

Észak-Koreában látják jövőjüket az Ukrajna területén kikiáltott szakadár „népköztársaságok”

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 17:27

„Kölcsönösen előnyös együttműködés” reményével udvarolnak Kim Dzsongunnak.

„Kölcsönösen előnyös kétoldalú együttműködés” kialakítására tett ígéretet Észak-Koreának az Ukrajna területén önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” vezetője.

Gyenyisz Pusilin levelet írt Kim Dzsong Unnak abból az alkalomból, hogy Korea 77 éve szabadult fel a japán uralom alól, amit északon és délen egyaránt ünnepelnek. Az oroszok által támogatott szeparatista vezető szerint „Donbasz népe ma úgy harcol szabadsága visszanyeréséért és a történelmi igazságért, mint a koreai nép 77 évvel ezelőtt”.

Oroszország és Szíria után Észak-Korea a harmadik ország, ami független államként ismerte el júliusban a kelet-ukrajnai szeparatista területeket. Kijev erre reagálva megszakította diplomáciai kapcsolatait Phenjannal, az ukrán külügy szerint a döntés aláássa Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Észak-Korea lépése nem szorul további magyarázatra: nyilvánvaló, hogy merre tart Ukrajna, és merre a megszállók.

Az Észak-Korea és Oroszország közötti kapcsolatokat kutató Anthony Rinna az NK News-nak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Észak-Korea csak a két kelet-ukrajnai „népköztársaságot” ismerte el, az oroszok által támogatott más önhatalmúlag kikiáltott államokat, így Dél-Oszétiát vagy a Dnyeszter Menti Köztársaságot nem. Artyom Lukin, a vlagyivosztoki Távol-Keleti Szövetségi Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatója Rinnához hasonlóan úgy véli, hogy Észak-Korea előnyöket remélhet Oroszországtól, hálából a „népköztársaságok” elismeréséért.

Lukin szerint a szakadár területek független államként való elismerése kevés hátránnyal jár Észak-Korea számára, amit a Nyugat már így is a lehető legnagyobb mértékben szankcionál, és az Ukrajnával való diplomáciai kapcsolatok megszakadása is kevéssé érdekelheti az országot. Lehetséges hátrányként a cikk azt említi, hogy az észak-koreai légitársaság számos ukrán gyártású An-148-as repülőgépet üzemeltet, ezek alkatrészeinek beszerzésével lehetnek majd gondok.

Ugyanakkor Oroszország phenjani nagykövete, Alekszandr Macegora a múlt hónapban arról beszélt, hogy a donyecki és luhanszki „népköztársaságok” háborús károkat szenvedett infrastruktúráját észak-koreai munkaerővel építhetik újra. Az orosz nyilvánosságban olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy százezer észak-koreai önkéntes csatlakozhat az orosz haderőhöz az Ukrajna elleni konfliktusban.

A Newsweek megpróbált utánajárni, hogy mi a valóságtartalma az orosz állami tévében elhangzott kijelentésnek: először augusztus 2-án egy orosz propagandaoldal számolt be arról, hogy Észak-Korea diplomáciai csatornákon felajánlotta, hogy segítséget nyújt a kelet-ukrajnai „népköztársaságok” védekezéséhez, gabona- és energiaexportért cserébe. Ezeket az állításokat azonban nem támasztották alá.

Az észak-koreai erők részvétele az ukrajnai háborúban korántsem lenne példátlan: mint a The Diplomat cikke megjegyzi, számos konfliktusban harcoltak az amerikaiak ellenfeleinek oldalán, vagy segítséget nyújtottak számukra Vietnámtól az iráni-iraki háborúig. Az észak-koreaiak nagy hatótávolságú tüzérsége, jól képzett különleges erői bizonyára jól jönnének az oroszoknak Ukrajna ellen. A koreai függetlenség napja alkalmából Vlagyimir Putyin is felköszöntötte Kim Dzsong Unt, országaik kapcsolatának kiterjesztését szorgalmazva.

Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#szakadárok#észak-korea#donyecki népköztársaság#luhanszki népköztársaság#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk