Külföld

Százezer észak-koreai katona érkezhet az oroszok megsegítésére Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 5. 11:30

Oroszország cserébe gabonát és energiát adna Észak-Koreának. 

Észak-Korea készen áll arra, hogy százezer katonát küldjön az ukrán szakadár területekre, az orosz hadsereg megsegítésére a Kremlhez közel álló Regnum orosz hírügynökség szerint – írta a Daily Mail. A cikk szerint Moszkva cserébe gabonaszállítmányokat küldene Észak-Koreának, valamint energiahordozókat.

Phenjan a Regnum információi szerint „diplomáciai csatornákon keresztül” jelezte, hogy kész katonákat küldeni Ukrajnába. Igor Korocsenko, a Nemzetközi Fegyvereladási Elemző Központ szakértője az orosz állami televízióban üdvözölte az ajánlatot, közölve, hogy el kell fogadni Kim Dzsongun észak-koreai diktátor „segítő kezét” – írta a Mail.

Közben az orosz külügyminisztérium egy közleményben jelentette be, hogy Moszkva és Phenjan a kétoldalú kapcsolatok erősítéséről tárgyalt. A szűkszavú közlemény szerint az orosz külügyminiszter-helyettes megbeszélést tartott Észak-Korea oroszországi nagykövetével, ami alatt egyebek mellett „érintették a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését a változó nemzetközi helyzetben” – jelentette a Radio Free Europe.

Észak-Korea július közepén hivatalosan is elismerte az Ukrajna keleti részén kikiáltott két szakadár köztársaság függetlenségét, jelezve, hogy készek felvenni velük a diplomáciai kapcsolatot. Augusztus másodikán pedig már arról számolt be az Észak-Koreával foglalkozó NK News, hogy Phenjan azt tervezi, munkásokat küld az oroszok által elfoglalt donbaszi területekre. A Moscow Times pedig azt írta, hogy Észak-Korea szívesen vásárolná a területen gyártott termékeket.

A Daily NK című lap pénteken arról számolt be, hogy Phenjan már ki is választott olyan munkásokat, akiket az elfoglalt ukrán területekere küldenek, és korábban arra utasították az Oroszországban működő észak-koreai cégeket, hogy készüljenek fel arra, hogy észak-koreai dolgozóikat a háborús területekre küldjék.

Nyitókép: Észak-koreai katonák menetelnek Phenjanban. Fotó: Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#észak-korea#ukrajna

Címlapról ajánljuk