Külföld

„Ennyi! Putyin a mi oldalunkon áll!” – A háború ellen tüntető nőket kínzott egy rendőr, de áldozatai visszavágtak

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. szeptember 11. 15:22

Egy csapat orosz nő nem akarta elfogadni, hogy büntetlenül verhette őket egy rendőr, miután őrizetbe vették őket egy moszkvai háborúellenes tüntetésen. Összefogtak, és együtt leleplezték a férfit, aki a névtelenség mögé bújva órákon át terrorizálta őket a kihallgatószobában, azzal büszkélkedve, hogy bármit megtehet velük, akár meg is ölheti őket.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború első heteiben még több ezer fős háborúellenes tüntetések voltak az orosz nagyvárosokban, amiket az orosz hatóságok kemény fellépéssel vertek szét. Voltak napok, amikor több ezer embert tartóztattak le, sokakat erőszakkal, a földön vonszolva vittek el a védőfelszerelést viselő rohamrendőrök. Idős nőket és kisgyerekeket is rabszállítókba raktak, és rendőrségi fogdákba zártak.

 

Így járt egy csapat fiatal, 19 és 26 év közötti nő is, akik egy rabszállítóban ismerkedtek meg egymással, miután március 6-án egy moszkvai tüntetésen őrizetbe vették, majd a bratyejevói rendőrkapitányságra szállították őket – írta a BBC. Nem számítottak arra, hogy életük legszörnyűbb hat óráját fogják ott átélni: a rabszállítóban még mosolyogva készítettek szelfiket egymással, és egy közös csoportot is létrehoztak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Ami azonban a 103-as számú kihallgatószobában történt velük, az nem volt más, mint kínzás. Az atrocitásokat egy a nevét titokban tartó civil ruhás rendőr követte el, abban a biztos tudatban, hogy semmilyen felelősségre vonástól nem kell tartania.

„Putyin a mi oldalunkon áll!”

A kínzásokat átélt nők a BBC-nek számoltak be arról, hogy mit művelt velük az ismeretlen rendőr, akiről ketten is hangfelvételt készítettek mobiljukkal, miközben kihallgatta őket. A felvételeken hallani lehet, hogy a férfi egyiküket azzal fenyegeti, hogy a levett csizmájával fogja ütni a fejét, ha nem válaszol a kérdéseire, és szidalmakat zúdít rájuk, miközben üti őket.

„Itt én vagyok a törvény” – háborúellenes tüntetőket kínzott egy rendőr, de áldozatai visszavágtak
Az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen tiltakozó nőt vesznek őrizetbe rendőrök Moszkvában 2022. március 6-án. Fotó:  Konstantin Zavrazhin/Getty Images

Amikor az egyik nő rémült hangon közli, hogy nem teszi azt, amit mond, mert vannak törvények, a rendőr közli vele:

Itt nincsenek törvények. Csak egy törvény van, az én törvényem. Itt én vagyok a főnök. Én vagyok a bíró. Felfogtad?

Egyik áldozata, a 22 éves Marina a BBC-nek elmondta, hogy a később csak a „Fekete Ruhás Férfiként” emlegetett rendőr majdnem negyed órán üvöltözött vele, miközben rugdosta és pisztolyt fogott a fejéhez. Mindezt az ajtón kívülről hallgatta végig a 19 éves Anasztázia, akinek a fejét vizespalackkal verte a rendőr, amikor nem volt hajlandó beszélni, majd a fejére öntötte a vizet.

Ezután egy műanyag zacskót húzott a vizes fejére, és azzal fojtogatta több alkalommal is. A zacskó az elmondása szerint 30-40 másodpercekre volt a fején úgy, hogy sem az orrán, sem a száján nem kapott levegőt.

A rendőr mindezt úgy csinálta, hogy teljesen biztos volt abban, hogy ennek semmilyen következménye nem lesz rá nézve. Az egyik felvételen hallani lehet, ahogy magabiztosan kijelenti, hogy bármit büntetlenül megtehet.

Azt gondolod, hogy emiatt bajba kerülök? Putyin azt mondta, hogy öljük meg a hozzád hasonlókat. Ennyi! Putyin a mi oldalunkon áll!

Majd azzal fenyegette meg a titokban felvételt készítő Alekszandra nevű nőt, hogy ott helyben megöli, hozzátéve, hogy azért még jutalmat is kap majd.

Leleplezték az áldozatok

A BBC cikke szerint legalább 11 őrizetbe vett személy számolt be arról, hogy a „Fekete Ruhás Férfi” fizikailag bántalmazta őket a kihallgatószobában. Azonban ha arra számított, hogy sikerült eléggé megfélemlítenie őket, és nem mernek semmit tenni ellene, akkor nagyot tévedett. Áldozatai ugyanis összefogtak, és közös erővel kezdtek el nyomozni utána.

„Itt én vagyok a törvény” – háborúellenes tüntetőket kínzott egy rendőr, de áldozatai visszavágtak
Az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen tiltakozó nőt vesznek őrizetbe rendőrök Moszkvában 2022. március 6-án. Fotó:  Konstantin Zavrazhin/Getty Images

A nők először a rendőrségi honlapokon próbáltak a férfi nyomára bukkanni, de egy fényképen sem találták meg az arcát, ami beleégett a memóriájukba. A nevét nem tudták, így a közösségi oldalakon nem tudtak rákeresni. Több mint két hét után úgy tűnt, hogy kudarcot vallanak, és már kezdték volna feladni, amikor a szerencse melléjük szegődött.

Márciusban kiszivárgott a Yandex nevű ételfutár cég adatbázisa. Majdnem hatvanezer felhasználó adatai kerültek nyilvánosságra, köztük a keresztnevek, telefonszámok és a szállítási címek. 

Az adatbázis igazi kincsestár volt az oknyomozó újságíróknak. A Bellingcat például az orosz titkosszolgálatok több tagját azonosította az adatok alapján, egy orosz ellenzéki politikus pedig arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin állítólagos szeretőjének egy újabb, 170 millió rubelt, azaz átszámítva nagyjából 1,1 milliárd forintot érő, négyszáz négyzetméteres lakását azonosították, ahova az orosz elnök „titkos lánya” rendszeresen rendelt ételt a Yandexen keresztül.

„Itt én vagyok a törvény” – háborúellenes tüntetőket kínzott egy rendőr, de áldozatai visszavágtak
Az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen tiltakozó nőt vesznek őrizetbe rendőrök Moszkvában 2022. március 6-án. Fotó:  Konstantin Zavrazhin/Getty Images

Az adatbázis nagy segítség volt a „Fekete Ruhás Férfi” áldozatainak is. Abból ugyanis kiderült, hogy több rendelést is a bratyejevói rendőrkapitányságra kértek. Az érintettek elkezdték leellenőrizni a keresztneveket és telefonszámokat, és az egyik végül el is vezette őket a rendőrhöz. Az egyik mobilszám alapján találtak egy online hirdetést egy eladó autóról, amiből kiderült a férfi teljes neve, és arra rákeresve rábukkantak a fényképére is.

Azonnal elsírtam magam. Nem hittem el, hogy végül megcsináltam

mondta el a BBC-nek a 19 éves Anasztázia. A fotót azonnal elküldte az áldozatok Telegram-csoportjába, ahol a többiek is felismerték a rendőrt, aki megkínozta őket. 

A neve Iván Rjabov.

A nők abban bíznak, hogy a rendőr leleplezésével elérik, hogy Rjabovot felelősségre vonják tettei miatt. Az orosz hatóságok ugyanis márciusban, miután a kínvallatásról készült hangfelvételek nyilvánosságra kerültek, arra hivatkozva nem indítottak eljárást, hogy nem áll rendelkezésre elég információ az esetről.

Nyitókép: Az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen tiltakozó nőket vesznek őrizetbe rendőrök Moszkvában 2022. március 6-án. Fotó: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#moszkva#háborúellenes tüntetés#tüntetés#demonstráció#rendőrség#rendőr#kínzás#kínvallatás#bántalmazás#ma

Címlapról ajánljuk