Külföld

Ukrajna nyugati részét rakétázzák az oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 21:26

Fehéroroszországból indíthatták a támadást.

Az orosz erők rakétacsapást mértek szerdán kora este a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyére – írja az MTI Szerhij Hamalij, a régió kormányzójának nyilatkozatára hivatkozva. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az előzetes információk alapján Fehéroroszországból indították a támadást az oroszok. Részleteket a megye kormányzója későbbre ígért.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy szerdai tévéműsorban azt mondta, hogy Oroszország erőforrásainak kimerülése miatt jelentősen lelassította előrenyomulásának ütemét Ukrajnában. Hozzátette, hogy az orosz katonák erkölcsi és pszichológiai fáradtság jeleit mutatják. Szerinte a haditechnikájuk megsemmisítése a Krím félszigeten elgondolkodtatta az oroszokat.

Kezdik felismerni, hogy seregük nem olyan erős, és a légvédelmi rendszerük nem képes megvédeni a megszállt területet.

– mondta Budanov.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ugyancsak a szerdai tévéműsorban azt hangoztatta, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, az Oroszországi Föderáció pedig belátható időn belül széthullik. A tárcavezető felidézte azt is, hogy amikor Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét, úgy tűnt számára, hogy az állam fejlesztésére és valóságos függetlenségének bizonyítására van szükség, de szomszédaival baráti kapcsolatokat kell fenntartania.

Meg voltam győződve arról, hogy barátok leszünk a szomszédainkkal, és eszembe nem jutott volna, hogy a legközelebbi szomszéd a leggőgösebben és legalattomosabban fog viselkedni egyszer

– mondta Reznyikov az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúra utalva.

Nyitókép: TUBS / Wikiwand

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#rakétatámadás

Címlapról ajánljuk