Külföld

Kim Dzsongun lázas volt, elkaphatta a koronavírust

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 6:58

A hivatalos közlés szerint az országban összesen 74-en haltak meg a Covid miatt, miközben 4,8 millióan kapták el a fertőzést. 

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor lázas volt a Covid-járvány idején – mondta a nővére, Kim Jodzsong, aki annak apropóján mondott beszédet, hogy testvére bejelentette: legyőzték a járványt az országban. 

Kim Jodzsong kijelentése arra utalhat, hogy az észak-koreai diktátor is elkapta a koronavírust. Beszédében egyébként Dél-Koreát is hibáztatta a járvány kitöréséért, szerinte ugyanis Szöul Covid-vírussal fertőzött szórólapokat küldött át a határon. 

Észak-Korea májusban ismerte el hivatalosan, hogy megjelent a koronavírus az országban. Kim Jodzsong szerint mindössze 74-en haltak meg a betegség következtében, miközben 4,8 millió embert fertőzött meg a kór. Ezek az adatok feltehetően nem felelnek meg a valóságnak.

Kim Jodzsong testvére betegségéről azt mondta: 

Bár súlyos beteg volt, magas lázzal, de egy pillanatra sem tudott lefeküdni anélkül, hogy ne gondolt volna azokra, akikről gondoskodnia kellett a járványellenes háborúban

Észak-Koreában egyébként inkább lázas betegségként hivatkoztak a koronavírusra és miután az országban alig volt tesztelés, nem lehet tudni a fertőzöttek számát. Oltási program egyáltalán nem volt, ehelyett lezárásokkal védekeztek, a betegeknek pedig házi praktikákat – gyömbért és meleg teát, sós vízzel való gargalizálást, fűzfalevelet, valamint ibuprofen szedését – javasolták. 

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#kim dzsongun#észak-korea#koronavírus#járvány

Címlapról ajánljuk