Külföld

Lelőtt egy kocogó, fegyvertelen feketét, most retteg, hogy megölik a börtönben

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 11:52

Az amerikai férfiról videó készült, ahogy apjával és szomszédjával üldözni kezdik, majd megölik a környékükön futó férfit. 

Az amerikai Georgia államban élő Travis McMichaelt apjával és egyik szomszédjával életfogytig életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték 2021 novemberében a 25 éves Ahmaud Arbery megölése miatt. A jelenleg egy szövetségi börtönben fogva tartott férfi most attól retteg, meg fogják ölni a rácsok mögött, ha átszállítják egy Georgia államban található állami börtönbe, és ezt nagyon szeretné elkerülni – jelentette a CNN.

A gyilkosság 2020 májusában vált ismertté, miután nyilvánosságra került a több mint két hónappal korábban történt esetről készült videófelvétel. A videón látni, ahogy a három fehér férfi üldözni kezdi a környékükön futó fekete férfit, akiről azt gondolták minden bizonyíték nélkül, hogy biztosan betörő, majd Travis McMichael lelövi, amikor Arbery védekezni kezd. A három férfit csak a nagy felháborodás után tartóztatták le, addig a rendőrség önvédelemként kezelte az esetet.


McMichaelt letartóztatása óta egy szövetségi börtönben tartják fogva. Ügyvédje augusztus 4-én nyújtott be egy kérelmet egy szövetségi bíróságra, azt kérve, hogy védence maradjon továbbra is a szövetségi hatóságok felügyelete alatt. Az ügyvéd közlése szerint a férfi halálos fenyegetéseket kapott, amiben tudatták vele, hogy „már várnak rá” a börtönben, közölve, hogy az őröktől jelezték: készek nyitva hagyni ajtókat és más irányba nézni, hogy a rabok bánthassák a férfit.

Lelőtt egy kocogó, fegyvertelen feketét, most retteg, hogy megölik a börtönben
Travis McMichael letartóztatási fényképe. Fotó: Glynn County Sheriff’s Office via Getty Images)

Az ügyvéd közölte:

Attól tart, hogy azonnal meg fogják ölni, amit átszállítják az állami börtönrendszerbe.

Az ügyvéd állítása szerint védence olyan sok halálos fenyegetés kapott, hogy 2022 januárjában abbahagyták a számolást, amikor nagyjából nyolcszáznál jártak.

A három férfit az emberölés mellett gyűlöletbűncselekményben is bűnösnek találták egy másik tárgyaláson, büntetésük nagyságáról szóló tárgyalás hétfőn kezdődik.

Nyitókép: Travis McMichael a bíróságon. Fotó: Octavio Jones-Pool/Getty Images

#Külföld#travis mcmichael#ahmaud arbery#börtön#gyilkosság#emberölés#rasszizmus#gyűlöletbűncselekmény#egyesült államok

Címlapról ajánljuk