Külföld

Gyűlöletbűncselekmény, vagy sem? Életfogytiglanit kapott három fehér férfi, mert lelőttek egy előlük menekülő feketét

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 8. 15:12

Még nincs vége az ügynek.

Életfogytiglani büntetésre ítéltek három fehér férfit Georgia-ban, amiért megöltek egy előlük menekülő fekete férfit, a 25 éves Ahmaud Arbery-t. Még egy tárgyalás azonban hátra van: eddig csak gyilkosságért ítélték el őket, de azt még meg kell állapítania a bíróságnak, hogy ez rasszista indíttatásból történt-e.

A három férfi öt percen át üldözte autókkal a békésen kocogó, majd már előlük menekülő Arbery-t, végül egyikük, Travis McMichael közelről lelőtte egy shotgunnal. A lövés után durván rasszista káromkodást kiabált. Ám ez nem került az esküdtek elé bizonyítékként a gyilkossági perben, mert az erről beszámoló tanú később megváltoztatta a vallomását, írja az AP hírügynökség.

Trevis McMichael és apja, Greg azért eredtek Arbery után szomszédjukkal, William Bryannel, mert amikor látták, hogy a fekete férfi elfut a házuk előtt, rögtön arra gondoltak, hogy biztosan betörést, vagy más bűncselekményt követett el.

Pedig a valóságban Arbery csak kocogott egyet a Satilla Shores-i környéken.

A 2020. február 23-án történt gyilkosság komoly felháborodást váltott ki, az pedig csak tetézte, hogy hosszú ideig semmi nem történt az ügyben. A három gyanúsítottat csak két és fél hónappal a gyilkosság után tartóztatták le, amikor előkerült az a videó, amit Bryan készített az esetről telefonjával. Most ez a felvétel és Bryan tanúvallomása McMichael rasszista kijelentéséről kulcsbizonyítékok lehetnek a február 7-én kezdődő tárgyaláson, ami a rasszista indíttatást vizsgálja.

Travis McMichael, Ahmoud Arbery gyilkosa ügyvédjével. Fotó: Pool / Reuters

Marcus Arbery, a meggyilkolt férfi apja állítja: 

Azért ölték meg, mert fekete volt.

A család ügyvédje, Lee Merritt szerint azért fontos megvizsgálni az indítékot, mert „komoly problémája van a rasszizmussal ennek az országnak. Ezzel kiemelten kell foglalkozni, és komolyan meg kell vitatni.”

A három férfi ügyvédei azzal védekeztek a tárgyaláson, hogy védenceiknek jó okuk volt azt hinni, hogy Arbery betörést követett el. Szerintük McMichael csak azért lőtte le őt, mert Arbery rárontott, és megpróbálta elvenni tőle a fegyvert.

A bíró nem adott igazat nekik, és felhívta a figyelmet arra, hogy a három férfi egyszerűen otthagyta a haldokló áldozatot az úton, és elsétált a gyilkosság után. Az esküdtszék egyébként már novemberben bűnösnek mondta ki a három tettest, a bíró most mondta ki az ítéletet: mindhárman életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. A megbánást egyáltalán nem mutató McMichael-ek tényleg börtönben élik le hátralévő életüket, Bryan 30 év után szabadulhat. Ügyvédeik azonban még fellebbezhetnek a büntetési tétel ellen, erre 30 napjuk van.

Nyitókép: Pool / Reuters

#Külföld#gyűlöletbűncselekmény#rasszizmus#usa#arbery#ítélet#tárgyalás#georgia

Címlapról ajánljuk