Külföld

Zárolták Putyin állítólagos szeretőjének amerikai vagyonát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 3. 11:12

Szankciókkal sújtották a 39 éves egykori olimpiai bajnok sportolót. 

Befagyasztotta az amerikai kormány Vlagyimir Putyin állítólagos szeretője, Alina Kabajeva amerikai vagyonait, valamint megtiltották az amerikaiaknak, hogy üzleteljenek vele. Washingtonban már tavasszal felmerült, hogy szankciókkal sújtják, de akkor nem tették meg a lépést, mert attól tartottak, hogy azzal csak növelnék a feszültséget.

A döntésről szóló közleményben az amerikai pénzügyi minisztérium úgy jellemezte a 39 éves egykori sportolót, mint aki „közeli kapcsolatban áll Putyinnal”. Az olimpiai bajnok Kabajeva állítólag az orosz elnök szeretője, és négy közös gyermekük van, és Kabajeva velük él együtt egy szupertitkos svájci luxusingatlanban.

Kabajeva a ritmikus sportgimnasztika egyik legsikeresebb tornásza, két olimpiai, 14 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki éremmel. A most 39 éves, taskenti születésű Kabajevát „Oroszország leghajlékonyabb nőjeként” emlegették, és egyszer meztelenül, állati szőrmébe burkolózva pózolt egy férfimagazinnak.

Zárolták Putyin „szeretőjének” amerikai vagyonát
Alina Kabajeva a 2000-es olimpián. Fotó: Stephane Mantey/Corbis/VCG via Getty Images

2001 és 2014 között politikai szerepet is vállalt, tagja volt például az Egységes Oroszország Párt Legfelsőbb Tanácsának, és beválasztották az orosz országgyűlés, a duma tagjai közé is. 2014 óta a Nemzeti Médiacsoport igazgatótanácsának, 2016 óta pedig a Szport-Expressz nevű sportnapilap igazgatótanácsának elnöke. 2020-ban kiszivárgott adóbevallása szerint 2018-ban 785 millió rubelt keresett, amikor az orosz átlagfizetés havi ötvenezer rubel körül alakult.

2008-ban a Moszkovszkij Korreszpondent című orosz lap arról írt, hogy Putyin elvált feleségétől, és Kabajevát akarja feleségül venni. A Kreml cáfolta a történetet, a cikket lehozó újságot pedig bezárták.

Nyitókép: Alina Kabajeva egy 2014-ben készült fényképen. Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#alina kabajeva#szerető#szankció#egyesült államok

Címlapról ajánljuk