Külföld

Kitoloncoltatnák Svájcból „Putyin kedvenc feleségét”

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 12:50

Alina Kabajeva tornásznőnek állítólag négy közös gyermeke van az orosz elnökkel. Több mint 63 ezren gondolják úgy, hogy nincs helye Svájcban.

Korábban a Page Six értesülései alapján mi is beszámoltunk róla, hogy Alina Kabajeva és Vlagyimir Putyintól született négy gyermeke egy szupertitkos svájci luxusingatlanban várja ki az orosz-ukrán háború végét. Az orosz elnök és az olimpiai bajnok tornásznő kapcsolatát hivatalosan sohasem ismerték el, ahogyan közös gyermekeik létét vagy a lap által említett svájci tartózkodásukat sem.

A lap forrásai szerint a párnak 7 éves ikerlányaik vannak, akik 2015 februárjában születtek a svájci Lugano közelében. A feltételezések szerint két kisfiuk is van. Az egyik informátor szerint minden gyereknek van svájci útlevele, és úgy tudja, hogy Kabajeva is rendelkezik svájci okmányokkal.

A DailyMail írta meg, hogy Svájcban már több mint 63 ezren írták alá azt a petíciót, amiben azt követelik, hogy toloncolják haza Oroszországba Kabajevát. Az orosz, fehérorosz és ukrajnai állampolgárok által két hete indított petícióban az orosz tornászt „a téveszmés diktátor és háborús bűnös Putyin kedvenc feleségeként” jellemzik, és úgy fogalmaznak:

Itt az ideje, hogy Eva Braun újra találkozzon a Führerrel.

A dokumentumban azt is felvetik, hogy a háború ellenére Svájc „továbbra is Putyin rezsimjének cinkosát látja vendégül”.

A lap felveti, hogy Kabajevára a Nyugat annak ellenére nem vetett ki szankciókat, hogy nemcsak a Putyinnal való kapcsolata feltételezhető: évi 8 millió fontos, nagyjából 3,5 milliárd forintos fizetésért vállalta az orosz kormányközeli televíziókat és más médiatermékeket tömörítő médiaóriás, a Nemzeti Médiacsoport igazgatótanácsi tagságát. A bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij által létrehozott korrupcióellenes alapítvány korábban azt mutatta be, hogy orosz oligarchák a józan észnek ellentmondóan adtak át Kabajeva családjának vagyonelemeket. A lap szerint így félő, hogy a Putyin körére kivetett szankciók nem érintik a gondosan elrejtett vagyont.

A petíció benyújtói azt vetették fel, hogy „az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók nagyságrendje miatt” a svájci hatóságok miért látják vendégül Kabajevát és családját egy olyan időszakban, amikor Putyin „milliók életét teszi tönkre”.

A petíció a svájciakhoz fordulva ügy fogalmaz: „Az ön országa a modern történelemben először sértette meg semlegességét – amit a 20. századi náci Németországgal szemben sem is tett meg – és csatlakozott a Putyin és környezete elleni szankciókhoz. (…) És most megengedik, hogy kedvenc szeretője és gyermekei elbújjanak az államuk határain belül.”

Az Alekszej Navalnij alapítványa által leleplezett titkos jachtról és Fekete-tengernél felhúzott palotakomplexumról bővebben itt olvashat.

Nyitókép: Sasha Mordovets / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#alina kabajeva

Címlapról ajánljuk