Külföld

Kegyelmet adott az egyiptomi elnök a másfél éve bebörtönzött CEU-s hallgatónak

rtl.hurtl.hu

2022. július 31. 15:19

Az egyetem rektora visszavárja Bécsbe Ahmed Samir Santawyt, akit hamis hírek terjesztéséért ítéltek el.

Szombaton szabadon engedték Egyiptomban a Közép-európai Egyetem (CEU) hallgatóját, Ahmed Samir Santawyt.

Az Amnesty International Magyarország Facebook-oldalán azt írta, hogy a női- és reproduktív jogokkal foglalkozó kutatót tavaly februárban tartóztatták le, napokig ismeretlen helyen tartották fogva, a rendőrök többször megverték, miközben kutatásairól és közösségi médiás tevékenységéről faggatták. Tavaly júniusban hamis hírek terjesztéséért négy év börtönre ítélték, és bár az ítéletet később megsemmisítették, ugyanazokért a vádakért ismét három év börtönt szabtak ki rá.

A CEU elnök-rektora, Shalini Randeria közleményében úgy fogalmazott, hogy megkönnyebbüléssel fogadták, hogy hallgatójuk megpróbáltatásai véget értek, miután másfél évig szörnyű körülmények között, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával ellentétesen tartották fogva. A Bécsbe költözött egyetem vezetője háláját fejezte ki mások mellett az osztrák elnöknek és a külügynek diplomáciai erőfeszítéseikért, amelyek nélkül Ahmed Samir Santawy nem kerülhetett volna szabadlábra.

Shalini Randeria szerint a kutatót pusztán azért zárták börtönbe, mert a véleménynyilvánítás szabadságához való jogát gyakorolta. Hangsúlyozta, hogy miközben Ahmed Samir Santawy szabadon engedését ünneplik, számos más kutató van továbbra is börtönben, így sokat kell még tenni a tudomány szabadságának megvédéséért. Az elnök-rektor jelezte, hogy várják hallgatójukat Bécsbe a következő szemeszterre.

Nyitókép: CEU

#Külföld#ahmed samir#ceu#egyiptom#börtön

Címlapról ajánljuk