Külföld

Videó: kereszttel verte az orosz pap az ukrán papot egy temetésen

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 16:23

Ellentét feszül a Kijevi és a Moszkvai Patriarchátus között.

Az orosz-ukrán háború vallási feszültséget is okozott Ukrajnában. Mivel az ortodox egyháznak nincs egységes központja, az egyes ortodox vallású országokban lévő Patriarchátusok (élükön a pátriárkákkal) nem rendelkeznek egymás felett fennhatósággal.

Emiatt a Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a háborút feltétlenül támogató Moszkvai Patriarchátus (élén az Orbán Viktor által az uniós szankcióktól megvédett Kirill pátriárkával) és az Ukrajna fővárosában működő, Volodomir Zelenszkij elnököt támogató Kijevi Patriarchátus összeütközésbe került Ukrajnában, ahol egyaránt élnek ukrán és orosz ortodox hívek. A zavart csak növeli, hogy az ukránt vagy az oroszt anyanyelvként használók egyaránt megtalálhatók az ukrán és az orosz ortodox egyház hívei között.

Így történhetett, hogy idén július 22-én az ukrajnai Vinnicja régióban egy elesett ukrán katona temetésén egy ukrán ortodox pap arra buzdította a megjelenteket, hogy hagyják el a Moszkvai Patriarchátust, és többé ne használják az elhunyt katona orosz nevét. 

Ezt azonban nem hagyta annyiban a temetésen megjelenő, fekete ruhában lévő orosz ortodox pap, aki megpróbálta leállítani a szónoklatot, majd miután az ukrán pap ellökte, 

a kezében lévő, megszentelt kereszttel kezdte ütlegelni az ukrán papot.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#ortodox#pap

Címlapról ajánljuk