Külföld

Az Európai Parlament vezetői nyilatkozatban követelik, hogy vonják meg Magyarországtól az uniós forrásokat

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 20:46

Bár a magyar miniszterelnök állítja, csak rosszul fogalmazott Tusványoson, a főbb EP-frakciók vezetői és az EP elnöke szerint a fajkeveredésről szóló kijelentései megbocsáthatatlanok.

Az Európai Parlament (EP) főbb frakcióinak vezetői pénteken elítélték Orbán Viktor magyar miniszterelnök „megbocsáthatatlan kijelentéseit” a fajokról és Európáról, és a Magyarországnak járó uniós pénzügyi támogatások visszatartására szólítottak fel – írta a Politico. Tették ezt annak ellenére, hogy Orbán csütörtökön Bécsben árnyalta tusványosi kijelentéseit, mondván „előfordul, hogy félreérthetően fogalmazok”.

A péntek este elfogadott nyilatkozatot a Parlamenti Elnökök Értekezlete fogadta el, amely a törvényhozó testület különböző képviselőcsoportjainak vezetőit, valamint Roberta Metsola EP-elnököt foglalja magában.

Mi, az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői, határozottan elítéljük Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi nyíltan rasszista nyilatkozatát arról, hogy nem akar kevert fajú népeket

– fogalmazott a közlemény.

Az aláírók szerint az EU társadalmaiban nincs helye a rasszizmusnak, a diszkriminációnak és a gyűlöletbeszédnek, ezért további lépéseket sürgetnek az uniós kormányoktól és az uniós intézményektől a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen.

Az EP-vezetők szerint Orbán Viktor megjegyzései ellentétesek az EU alapszerződéseivel, ezért felszólították az Európai Bizottságot, hogy továbbra is tartsák vissza a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításra szánt uniós forrásokat Magyarországtól.

A pénzt az Európai Bizottság a magyarországi korrupcióval kapcsolatos jogállami problémákra hivatkozva tartja vissza. Az Orbán-kormány nevében Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter lobbizik jelenleg is Brüsszelben, hogy Magyarország megkapja a támogatást. Navracsics pénteken azt mondta, a tusványosi mondatok – amelyek egyebek mellett arról szóltak, hogy Orbán Viktor szerint nem akarunk „más fajokkal keveredni” – nem nehezítik a dolgát a tárgyalásokon.

Nyitókép: Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. – Fotó: Julien Warnand / MTI / EPA

#Külföld#faj#tusványos#orbán viktor#európai parlament

Címlapról ajánljuk