Belföld

Orbán Viktor: Előfordul, hogy félreérthetően fogalmazok

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 12:05

Brüsszel nekünk nem a főnökünk! – jelentette ki Bécsben Orbán Viktor kormányfő, aki Karl Nehammer osztrák kancellár meghívására látogatott az osztrák fővárosba. A magyar miniszterelnök – miután a kancellár egyértelművé tette, hogy Ausztria elutasítja a rasszizmus minden formáját – kitért tusványosi beszédére is, elismerte például, hogy néha félreértelmezhetően fogalmaz. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte a migráció nem faji, hanem kulturális kérdés. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 13:28

Komolyan kell venni az ortodox egyházat

Karl Nehammer támogatja Orbán Viktort abban a felvetésében, amelyet az Európai Bizottság és a tagállamok felé fogalmazott meg: komolyan kell venni az ortodox egyház befolyását a térségben és a Nyugat-Balkánon. „Erősen támogatom az állam és egyház szétválasztását, de ha az ortodoxia a Nyugat-Balkánon kulcsszereplő lesz, akkor foglalkozni kell ezzel, akár tetszik ez nekünk akár nem” – mondta. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 13:24

Az osztrák kancellár sem tudja elfogadni a gázembargót

Nyíltan ki kell mondani, hogy a Nyugat stratégiája nem működik, ezért közösen ki kell dolgoznunk egy másikat – zárta szavait Orbán Viktor. 

Az osztrák kancellár szerint az európai álláspont mindig az, hogy a háború nem jó megoldása a konfliktusnak, ezért léptettek életbe gyorsan szankciókat. Ezek azonban nem hatnak elég gyorsan, mert Oroszország hatalmas méretű – mondta.

A frusztráció szerinte abból adódik, hogy a háború még mindig tart, miközben a szankciókat már elfogadták. Azt is megjegyezte, hogy a korlátozásoknak jobban kell fájniuk a célzottaknak, mint a döntést meghozóknak, ennek következtében a gázembargó elfogadhatatlan Ausztria számára. Ha ugyanis ezt meglépnék, Németország ipara borulna, ez pedig hatással lenne az osztrák munkaerőpiacra is. Idő kell ahhoz, mire érezhetők lesznek a szankciók hatásai – jegyezte meg.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 13:17

Orbán Viktor: Brüsszel nekünk nem a főnökünk!

Az Oroszországhoz és az Európai Unióhoz fűződő viszonyról Orbán Viktor azt mondta, hogy ez egy fontos filozófiai kérdés, mert valójában nem létezik olyan európai egység, amelyet a tagállamok követnek. 

„A tagállamok egységében ugyanis Magyarország is benne van. Magyarország nem vétózni szokott, ez egy félreértés. Nem tudom megvétózni, hiszen a döntés nélkülem létre sem jön. (…) Az Európai Unió nem brüsszelben van, hanem Bécsben, meg Budapesten, Varsóban és Madridban” – mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország csak hozzá akarja tenni a saját nézőpontját az uniós döntésekhez. 

Brüsszel nekünk nem főnökünk, közös döntésekben veszünk részt, ami ha nem jó nekünk, akkor elmondjuk. És ha nem jó nekünk, akkor létre sem jön. 

A szankciók esetében szerinte minden esetben megállapodtak az uniós döntéshozók, Kirill pátriárkát leszámítva. Az ortodoxiára szerinte hosszú távon szükség lesz, ezért vétózott. Úgy vélte, a pátriárka kitiltására az lett volna a válasz, hogy a keresztény egyházi vezetőket is kitiltják. „De ha az egyházi embereket kikapcsoljuk, akkor ki fog itt békét csinálni?” – vetette fel. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 13:10

Nehammer: A takarékosság jó irányt jelent

Az osztrák kancellár szerint Ausztria jobb helyzetben van, mint Magyarország, ezért az álláspontjuk differenciáltabb. Birkóznunk kell a függetlenségért, a takarékosság pedig jó irányt jelent – jegyezte meg. Orbán Viktorral abban egyetértett, hogy a Bizottság részéről „sok a bejelentés, de kevés a megvalósítás”. 

Példaként említette, hogy az eredeti tervek szerint egy közös platformon vásárolták volna a tagállamok a gázt, hogy ne egymással versenyezzenek, de ebből az ötletből végül semmi sem lett. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 13:06

Orbán: A magunkfajták ezt nem szeretik

Az uniós gázspórolási rendeletről Orbán Viktor azt mondta, „mi nem vagyunk boldogok. Általában a magyarok nem szeretik, ha jogot vesznek el tőlük. 

Mondhatnám, hogy a magunkfajták ezt nem szeretik. 

– fogalmazott.

A magyar kormányfő úgy vélte, hogy ha Brüsszelből beleszólnak a gázfogyasztásba, akkor az a magyar fülnek nem fog tetszeni, mert a magyar felfogás szerint szolidaritásra nem lehet alapozni a gyakorlati kérdéseket, szerinte ugyanis a magyarok szeretik inkább a saját kezükbe venni a döntéseket.

Orbán Viktor szerint minél előbb meg kell győzni Brüsszelt arról, hogy olyan stratégiát kell alkotni, amely jó az ukránoknak, jó Európának és jó a háztartásoknak is. Ha a mostani úton megyünk tovább, akkor nagy baj lesz – mondta.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 13:02

Orbán Viktor hálás a tárgyalásért

Orbán Viktor szerint előremutató volt a tárgyalás, ezért pedig hálás. Két újságírói kérdésre van csak idő.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 13:01

Ezt a háborút nem lehet megnyerni

Orbán Viktor szerint tudomásul kell venni, hogy Ukrajna nem tudja megnyerni a háborút, ezért változtatni kell a stratégián, amelynek következtében megteremthető a béke. Szerinte az energiával kapcsolatos intézkedések már arra vezethetők vissza, hogy háborús gazdálkodás jött létre. Úgy vélte, sokkal nagyobb lesz a baj a jelenleginél, ha nem lesz rövid időn belül béke.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:59

Orbán: Az, hogy néha félreérthetően fogalmazok, az előfordul

Az, hogy néha félreérthetően fogalmazok, az előfordul – mondta Orbán Viktor, aki arra kérte a kancellárt, hogy a Magyarországról érkező híreket kezelje fenntartásokkal.

Azt is megjegyezte a migrációval kapcsolatban, hogy „ez nem faji, ez kulturális kérdés”.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:56

Orbán: Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben

Remek tárgyaláson vagyunk túl – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a migráció volt a legfőbb téma, de szót ejtettek a háborúról és az energiaválságról is. Volt idő „filozófiai” kérdésekről is beszélni, így rasszizmusról is – mondta.

A magyar kormányfő azt mondta, arra volt kíváncsi a találkozó előtt, hogy „számíthatunk-e az osztrák barátainkra”. Összegezve azt mondta, igen, a vitás kérdések között leginkább az atomenergiát említette, szerinte ugyanis nincs is esély arra, hogy ebben közös álláspontot tudjon a két ország kialakítani. Nekünk nincsenek olyan lehetőségeink, mint Ausztriának – utalt Orbán Viktor a sebes ausztriai folyókra. 

Antiszemitizmusról szerinte ugyanazt gondolják 

Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Zéró tolerancia van ebben a kérdésben

– mondta. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy magát az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikusnak tartja, de ennek nem biológiai alapjai vannak. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan most van – tette hozzá.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:51

Konferencia a rendőri együttműködésről

Az osztrák kancellár szerint a migráció mellett a háború, az energiaválság és a pandémia okozza a legnagyobb problémákat. Úgy vélte, a rendőri együttműködés mértéke még nem elegendő a szomszédos országok között, ezért Szerbia bevonásával a közeljövőben egy közös osztrák-magyar-szerb konferenciát tartanak ebben a témában. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:48

Ausztria elítéli a rasszizmust

Karl Nehammer osztrák kancellár a sajtótájékoztatót Orbán Viktor tusványosi beszédére utalva azzal kezdte, hogy Ausztriában visszautasítanak minden olyan kijelentést, amely relativizálja az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak bármely formáját. 

A kancellár hangsúlyozta, ebben a kérdésben Ausztriára azért is hárul nagy felelősség, mert ők is részesei voltak a nemzetiszocializmus bűneinek.

Hozzátette: A tárgyaláson ugyanakkor ezt a konfliktust feloldották Orbán Viktorral.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:33

Így érkezett meg Orbán Viktor konvoja az osztrák kancellárhoz

A miniszterelnök népes delegációval érkezett.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:32

Több miniszter is elkísérte Orbán Viktort

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen látható, hogy a Karl Nehammerrel folytatott tárgyaláson Orbán Viktor mellett részt vett Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Több miniszter is elkísérte Orbánt
Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:26

Videó az Orbán Viktornak szóló füttykoncertről

Twitteren tettek közzé egy felvételt, amelyen a magyar kormányfőnek szóló füttykoncert hallható Bécsben. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 28. - 12:19

Délre hirdették meg a sajtótájékoztatót

Csúszik a program, az eredeti tervek szerint déltől tartana a sajtótájékoztató.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#orbán viktor#tusványos#bécs#karl nehammer#ausztria#kancellár#találkozó

Címlapról ajánljuk