Külföld

Az Orbán-kormány segítséget ajánlott a büszkén homofób, erőszakpárti elnök, Bolsonaro újraválasztásához

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 15:12

Jair Bolsonaro brazil elnök és Orbán Viktor sok mindenben egyetért. Egy brazil lap szerint a magyarok felajánlották az elnöknek segítségüket a választásra.

Egy brazil lap, a Folha de S.Paulo információi szerint a magyar kormány felajánlotta segítségét Jair Bolsonaro jelenlegi brazil elnök újraválasztásához – írta a lap alapján a hvg.hu.

A Folha azt állítja, hogy július elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy találkozón vett részt Cristiane Britto brazil családügyi miniszterrel Londonban, ahova egy vallásszabadságról szóló nemzetközi konferencia miatt érkeztek.

Itt állítólag Szijjártó azt is szóba hozta, tehet-e valamit a magyar kormány, ami Bolsonaro újraválasztását segítheti. A Folha szerint minderről írásos beszámoló is készült, amit a brazil tárcavezető, Cristiane Britto írt.

A brazil lap az ügyben a brazil családügyi tárcát és a brazíliai magyar nagykövetséget is kereste, de egyiktől sem kaptak választ. Az újság ezután a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordult, de válasz tőlük sem érkezett.

A brazil „Donald Trumpként” is emlegetett, botrányhős Bolsonaro jobboldali elkötelezettségű, és sokszor beszélt nosztalgiával az egykori brazil katonai diktatúráról, lévén maga is katonatiszt volt. Emellett rendszeresen tesz homofób, nőgyülőlő, oltásellenes és rasszista kijelentéseket – egy baloldali képviselőnőnek például azt mondta, „soha nem erőszakolnálak meg, mert nem érdemled meg, te ribanc!”, és nem riad vissza a másféle erőszaktól is, a bűnmegelőzésre például azt az ígéretet tette, hogy „szabad kezet fogok adni a rendőröknek az ölésre”.

Bolsonaro legutóbbi botránya az volt, amikor sajnálkozását fejezte ki, hogy abortuszt hajtottak végre egy megerőszakolt, 11 éves kislányon. A brazil elnök még az idei országgyűlési választás előtt, február 17-én látogatott Magyarországra, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta. Legutóbb pedig Novák Katalin köztársasági elnök járt Bolsonaronál Brazíliában.

Nyitókép: Jair Bolsonaro brazil államfő és Orbán Viktor kormányfő, miután sajtónyilatkozatot tettek tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban 2022. február 17-én. –Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#brazília#jair bolsonaro#magyarország#elnökválasztás#segítség

Címlapról ajánljuk