Külföld

Novák Katalin megbeszélte a brazil elnökkel, hogy „az anya nő, az apa férfi”

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 7:54

Együtt közvetítenének Oroszország és Ukrajna között.

Az Ukrajna elleni háború, a Brazília és Magyarország közötti együttműködés, az üldözött keresztények megsegítése és a családpolitika is témája volt a Jair Bolsonaro brazil elnökkel folytatott megbeszélésnek

– mondta Novák Katalin köztársasági elnök az eszmecserét követő hétfői sajtónyilatkozatában Brazíliavárosban az MTI szerint.

Novák Katalin elmondta: Bolsonaro elnökkel egyetértenek abban, hogy békére, mielőbbi békekötésre van szükség, amelyhez Brazília és Magyarország is felajánlja az Oroszország és az Ukrajna közötti közvetítő szerepet. Emlékeztetett arra is, hogy Brazília és Magyarország 2019 óta együttműködik az agrár-, az élelmiszer- és a vízipar területén, és az együttműködésnek új területe is van, az üldözött keresztények megsegítése.

Novák Katalin kiemelte, hogy az első Európán kívüli útja Brazíliába vezetett, mert a két ország közötti együttműködés rendkívül fontos. Brazília fontos partner, a két ország között diplomáciailag, gazdaságilag, a tudomány területén és az oktatásban is egyre szorosabb a kapcsolat – számolt be.

Arról is beszélt, hogy Magyarország köztársasági elnökeként is a magyar családok mellett áll: a gyermeket vállaló és a gyermeket nevelő családok mellett. Kiemelte: látható, hogy a fejlett világban szinte mindenhol csökken a gyermekvállalási kedv, csökken a házasságkötések száma. Brazíliában is ilyen tendencia indult el, és ezért is örömteli szerinte, hogy Bolsonaro elnök a családok támogatását a középpontba helyezte és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a hagyományos családok minél több segítséget kaphassanak.

Eredményként értékelte, hogy Magyarországon duplájára nőtt a házasságkötések száma, és felére csökkent az abortuszoké. „A magyar és a brazil emberek is tudják, hogy a jövő a gyermekeinkben és a hagyományos családok támogatásában van, egyetértünk abban, hogy az anya nő, az apa férfi” – mondta.

Novák Katalin korábban azt írta, hogy Brazíliába azért hívták meg, mert az ország hosszú évek óta figyelemmel kíséri, miként segíti Magyarország a családokat. „Érdekli őket, hogyan sikerült a gyermekvállalást, a gyermeknevelést és a munkát a középpontba helyeznünk” – mondta.

Jair Bolsonaro nemrég azért sajnálkozott, mert abortuszt hajtottak végre egy megerőszakolt 11 éves kislányon. „Nem az a lényeg, hogy hogyan fogant meg, hogy a törvény lehetővé teszi-e vagy sem. Megengedhetetlen elvenni ennek a védtelen lénynek az életét!” – mondta ekkor. A brazil elnök februárban Orbánnal is arról egyeztetett, hogy „mindkét félnek fontos a család védelme”.

Nyitókép: MTI / Sándor-palota

#Külföld#novák katalin#brazília#jair bolsonaro#család#látogatás#abortusz

Címlapról ajánljuk