Külföld

A brazil elnök amiatt sajnálkozik, hogy abortuszt hajtottak végre egy megerőszakolt 11 éves kislányon

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 7:50

A terhességmegszakítást korábban megakadályozó bíró a tárgyaláson arra kérte a gyermeket, hogy tartson ki a magzat megmentése érdekében.

Elvégezték a terhességmegszakítást azon a 11 éves brazil kislányon, aki nemi erőszak miatt esett teherbe, de egy bíró először eltiltott az abortusztól. Mint korábban megírtuk, az eset komoly felháborodást keltett Brazíliában.

Korábban az orvosok azért utasították el az abortusz végrehajtását, mert a gyermek már a terhesség 22. hetében volt. Abortuszellenes aktivisták azzal érveltek, hogy az egészségügyi minisztérium ajánlásaiban az szerepel: a terhesség 20-22. hete után már nem hajtható végre a terhességmegszakítás, a család ügyvédje és más jogi szakértők szerint azonban semmilyen törvényi korlátozás nincs olyan esetekben, ha valaki erőszak áldozatává vált, vagy az életét veszélyezteti a terhesség.

A 11 éves kislányon, aki tízéves volt, amikor megerőszakolták, a terhesség 29. hetében végezték el az abortuszt. Az ügyében korábban döntő bíró ellen eljárás indult, miután egy májusi tárgyaláson arról győzködte a gyermeket, hogy tartson ki a magzat megmentése érdekében. A kislány többször kijelentette, hogy nem akarja megszülni az erőszakkal fogant gyermeket.

Az újraválasztásáért küzdő brazil elnök, Jair Bolsonaro a Twitteren azon sajnálkozott, hogy elvették egy héthónapos magzat életét. „Nem az a lényeg, hogy hogyan fogant meg, hogy a törvény lehetővé teszi-e vagy sem. Megengedhetetlen elvenni ennek a védtelen lénynek az életét!” – idézte az AP hírügynökség Bolsonarót, aki februárban budapesti látogatásán Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatót. Ott azt hangoztatták, hogy mindkét félnek fontos a családok védelme.

Nyitókép: Andressa Anholete/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#brazília#nemi erőszak#jair bolsonaro#abortusz

Címlapról ajánljuk