Külföld

Az amerikai külügy megbocsáthatatlannak nevezte Orbán szavait a „kevert fajú népekről”

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 10:53

Szerintük egyértelműen a náci retorikára emlékeztetnek a kijelentések.

„Megbocsáthatatlan, hogy egy vezető elbagatellizálja a náci tömeggyilkosságot, főleg egy olyan vezető, aki zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben”, idézte az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különleges megbízottjának, Deborah Lipstadtnak a közleményét Ned Price amerikai külügy szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján, írja a Brussels Times.

Price szerint a magyar miniszterelnök tusványosi szavai „nem tükrözik azokat az értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik, és amelyek alapul szolgálnak a két nép kapcsolatában, illetve alapul szolgálnak az Egyesült Államok és más szövetségeseink kapcsolatában”.

Ahogy korábban az rtl.hu is beszámolt róla, már a budapesti amerikai nagykövetség is elítélte a beszédet, amelyben a miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyarok nem akarnak „kevert fajú” nép lenni.

Ők azt írták: „Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy ami a 20. század vezetőinek rasszista és idegengyűlölő retorikájaként kezdődött, az végül milliók népirtásával végződött”.


Nyitókép: Valeria Mongelli / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#amerika#külügy#náci#orbán viktor#tusványos#beszéd

Címlapról ajánljuk