Külföld

Több mint egy napja várták a Wizz Air utasai Lutonban, hogy valaki hazahozza őket

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 9:06

Csaknem nem két tucat magyar semmilyen információt nem kapott. A külügy igyekszik segíteni.

Hétfőn este körülbelül két tucat magyar is szeretett volna hazarepülni az angliai Lutonból Budapestre, de a Wizz Air-járatuk indulási időpontját először többször halasztották, majd végül törölték. Már egy napja várakoznak a reptéren, de egyelőre nem tudják, hogyan és mikor jutnak haza. A magyar légitársaságtól eddig semmilyen segítséget és információt sem kaptak – mondta a Telexnek az egyik utas.

Angliában hétfőn is 39-40 Celsius-fok körül volt a hőmérséklet, a lutoni repteret is lezárták néhány órára hétfőn délután, de később megnyitották a kifutópályát. Felszállhattak és érkezhettek is gépek.

Az egyik utas telefonon azt mondta a Telexnek, hogy számítottak arra, hogy csúszni fog a gépük indulása, így is lett: az eredetileg kiírt este fél kilencből előbb 10.10, majd 10.30 lett, végül 0.10. 

Más gépek is csúsztak. Aztán este 11-kor minden gépet töröltek. Elszabadult a pokol, több ezer, 50-60 gépnyi ember hömpölygött a tranzitban

 – fogalmazott. 

Mindenki információhoz szeretett volna jutni, miután a tranzitból a rendőrök kiterelték az embereket a reptér egyik külső csarnokába, de nem sokan jártak szerencsével. Az általunk említett géppel a magyarok mellett grúzok, lengyelek és portugálok is repültek volna, de annál a kapunál, ahol a Wizz Air képviselőinek kellett volna lenniük, senkit nem találtak. Így nem tudták meg, mikor juthatnának haza, biztosítanak-e nekik szállást. Az utas szerint még egy emailt sem kaptak a légitársaságtól, a reptéren várták meg a reggelt, de még ekkor sem kaptak segítséget.

Ezután a Lutonban rekedt utasok felhívták a magyar külügyet, ahol jegyzőkönyvet vettek föl az esetről, majd fél kilenc körül a magyar konzulátus több munkatársa ki is ment a reptérre. A külügy azt javasolta nekik, hogy maradjanak együtt. A konzulátus ivóvizet is szerzett a bajba jutott utasoknak, és alternatív hazajutást is szervezni kezdtek. Lehetőségként felmerült, hogy kisbuszokkal viszik haza Magyarországra az utasokat.

Mindeközben egy civil szervezet is segítséget nyújtott, vizet és élelmet szerzett a várakozóknak. A Wizz Airtől csak egy műszakjával végző stewardesst tudtak eddig elérni, aki azt ígérte nekik, hogy szól a főnökeinek, hogy milyen megdöbbentő helyzetbe kerültek utasaik.

Kedden már több Wizz Air-gép is indult Magyarország felé, de minden hely foglalt volt, hiába próbálkoztak azokra jegyet venni. Ugyanez volt a helyzet a Budapesthez viszonylag közel fekvő repülőterek esetében is. Más légitársaságoknál van még néhány hely, de körülbelül tízszeresen áron. Tíz nap múlva indul olyan Wizz Air-járat, amelyikre tudnának foglalni, azonban a reptér közelében lévő hotelekben 400-500 font a szállás egy éjszakára, így nem akarnak addig várni.

Frissítés: a Wizz Air mentesítő járatokat indít

A Wizz Air megkeresésünkre közölte: július 18-án az Egyesült Királyságot sújtó extrém időjárási viszonyok miatt összesen öt magyar érintettségű járatukat voltak kénytelenek törölni. A szokatlan meleg miatt a London-Luton repülőtér kifutópályái alkalmatlanná váltak a le- és felszállásra, így az utasok biztonsága érdekében a repteret lezárták a légiforgalom elől.

A Wizz Air a járattörlések után megkezdte a Londonban rekedtek számára a szállás szervezését, de mivel az extrém időjárás más légitársaságok járatait is érintette, tájékoztatták utasainkat, hogy amennyiben tudnak saját maguknak szállást foglalni, az ezzel járó extra költségeket (szállás, reptéri transzfer) a Wizz Air utólag megtéríti számukra, ezen felül a légitársaság utasainak többféle lehetőséget is felkínáltak, beleértve a Wizz Air alternatív járataira való átfoglalást, a jegyár teljes visszatérítését, vagy annak 120 százalékos jóváírását az utas WIZZ számláján.

Habár a járatok törlése a légitársaság hibáján kívül történt, a Wizz Air az utasok hazajutásának megszervezésében is segítséget nyújtott: a reptér megnyitása után megkezdte a hazaindulás megszervezését, megvizsgálva minden lehetséges megoldást

– írták. Miután Luton repülőtér kifutópályáinak használata ismét biztonságossá vált, a Wizz Air szerda délután 15.00 órakor mentesítő járatot indít Budapestről London-Luton repülőterére, ahonnan a gép a Londonban rekedt utasokkal még mai napon, helyi idő szerint 17:20-kor vissza is tér Budapestre. A WIZZ e-mailben és SMS-ben értesítette az utasokat a mentesítő járatok indulásáról, tették hozzá.

Az RTL Híradó összefoglalója a magyar utasok sorsáról:

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

#Külföld#wizz air#london#luton#légi közlekedés

Címlapról ajánljuk