Külföld

Bűncselekmény lett a kutyasétáltatás Iránban

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 21:24

Minden állat tartása, legyen az kutya, macska vagy krokodil, engedélykötelessé vált a muszlim országban.

A teheráni rendőrség nemrégiben bejelentette, hogy a közterek biztonságának megőrzése érdekében bűncselekménynek minősül, ha valaki közterületen sétáltatja a kutyáját, és az állattartóknak hamarosan az engedély nélkül tartott kisállatok elkobzására is fel kell készülniük – számolt be róla a BBC.

A rendelet alapján már többeket letartóztattak, többeket kutyasétáltatás közben, sőt azokat is, akiknek az autójában látják meg a kutyát.

Jelenleg a parlament előtt van, és várhatóan elfogadják azt a törvényjavaslatot is, melynek értelmében engedélyhez kötnék a kisállatok tartását. Az engedélykérelmeket egy külön erre a célra létrehozandó bizottság fogja elbírálni. A törvényjavaslatban felsorolt állatok – macskák, teknősök, nyulak vagy akár krokodilok – az országba való beszállításáért, megvételéért, eladásáért, szállításáért, valamint tartásáért legalább 800 dolláros (azaz 310 ezer forintos) pénzbírságot szabhatnak ki.

Több mint tíz éve kezdődött a vita ebben a témában, amikor iráni parlamenti képviselők egy csoportja át akart vinni a parlamenten egy olyan törvényjavaslatot,

amely a kutyák és macskák elkobzását, majd állatkertbe vagy a sivatagba deportálását rendelte volna el. Végül mégsem ment át a törvény a parlamenten.

Askan Semiráni teheráni állatorvos a BBC-nek elmondta, hogy az új iráni rezsim szemében a kutyatartás, noha eddig egyfajta státuszszimbólumnak számított, manapság az elnyugatiasodás szimbólumaként él. Az iráni hatóságok korábban már három éven keresztül tiltották az állateledelek importját. Ez az intézkedés azonban a belföldi termékek gyors drágulásához, valamint a kutya- és macskatápok illegális behozatalához és feketepiacához vezettek.

Az állatok nagy része az iszlám vallás szerint tisztátalan lénynek számít, az 1979-es iráni forradalom óta a konzervatívabb muszlimok kizárólag vadászati vagy házőrzési célra tartják a kutyákat, szigorúan a házon kívül. Ezt megelőzően ugyanakkor Irán volt az egyik első közel-keleti ország, amely állatvédelmi törvényeket fogalmazott meg a második világháború után.

Nyitókép: Kutyasétáltató férfi Teheránban 2022 májusában. / Getty Images

#Külföld#kutya#irán#bűncselekmény

Címlapról ajánljuk