Külföld

Vlagyimir Putyin: Hatalmas kihívás Oroszország számára, hogy elzárták előlünk a külföldi csúcstechnológiát

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 17:30

Az orosz elnök azt ígéri, hogy emiatt nem fognak kétségbe esni.

Oroszország nem fog évtizedekre visszaesni és elszigetelten fejlődni az ellene bevezetett korlátozások miatt – jelentette ki az MTI tudósítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a stratégiai fejlesztési és nemzeti projektek tanácsának ülésén, Moszkvában.

Vlagyimir Putyin szerint a mai világban „lehetetlen mindent körzővel körülrajzolni és hatalmas kerítéssel körülzárni”. Mint mondta, Oroszország nehézségei mértékének tudatában, átgondoltan kíván új megoldásokat keresni és a meglévő technológiai eredményeire fog támaszkodni.

„Mint tudják, hazánk ellen nemcsak szándékos és célzott korlátozásokat vetettek be, hanem a külföldi csúcstechnológiai termékekhez való hozzáférés gyakorlatilag teljes elzárását is” – fogalmazott az orosz vezető.

Ez érthető módon hatalmas kihívás országunk számára. De mi nemcsak nem fogunk kétségbe vagy tanácstalanságba esni, vagy ahogy egyes jóakaróink jósolják, évtizedekre visszaesni 

– tette hozzá.

Az Egyesült Államok, a G7-országok és az EU az ukrajnai háború kezdete óta több szankciócsomagot is bevezetett Oroszország ellen, egyebek között az államadósság, az energetika, a technológia, a mikroelektronika és a félvezetők tekintetében.

Áprilisban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a Moszkva elleni szankciók semmissé tették Oroszország 15 év alatt elért gazdasági eredményeit.

Josep Borrell, az EU diplomáciájának vezetője hétfőn hangot adott véleményének, hogy a szankciók hatása jelenleg talán nem túlságosan érezhető, de hosszú távon hatásosnak bizonyulnak majd.     

Szergej Lavrov külügyminiszter korábban úgy vélekedett, hogy az Oroszország elleni szankciókat valószínűleg nem fogják feloldani. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese május végén azt mondta, hogy a korlátozások „nagyon hosszú ideig lesznek érvényben”, és akár évtizedekig is eltarthatnak.

Nyitókép: Jurij Kocsetkov/MTI/EPA pool

#Külföld#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk