Külföld

Európai Bizottság szóvivője az RTL-nek: vannak még nyitott kérdések a magyar helyreállítási terv kapcsán

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 14:25

Néhány témában azért sikerült előrelépni az elmúlt hónapokban.

Folyamatosak a tárgyalások a magyar helyreállítási tervről – mondta az RTL riporterének Veerle Nuytse bizottsági szóvivő az Európa Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt hónapokban néhány témában sikerült már előrelépni, folytatta, de vannak még nyitott kérdések. Ilyen a korrupció elleni harc, a közpénzek elköltésének ellenőrzésére vonatkozó tervek, valamint az oktatással kapcsolatos intézkedések.

Veerle Nuyste emlékeztetett: 7,2 milliárd euróról 5,8 milliárd euróra csökkent az uniós helyreállítási alapból Magyaroszág által igénybe vehető keret, és a magyar kormány most azon dolgozik, hogy beleférjen ebbe a csökkentett keretbe a 11 kritériumot figyelembe véve.

„Továbbra is konstruktív munka zajlik, ugyanúgy, mint a többi tagállammal, hogy meggyőződjünk arról, hogy a magyar terv eleget tesz az uniós helyreállítási alap céljainak és szabályainak” – mondta a bizottsági szóvivő.

Mint ismert, 1,4 milliárd euróval, azaz 560 milliárd forinttal csökkent a Magyarországnak járó vissza nem térítendő uniós támogatás, miután az Európai Bizottság az összeget hozzáigazította a 2020 és 2022 közti magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat.

Az még kérdéses, hogy végül mennyi pénz és mikor jut el hozzánk, de korábban Navracsis Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, biztos abban, hogy megkapja hazánk a vissza nem térítendő támogatást.

Nyitókép: Képernyőfotó/ec.europa.eu

#Külföld#helyreállítási alap#európai bizottság#uniós pénzek

Címlapról ajánljuk