A brit vezérkari főnök szerint csak „vágyálom”, hogy Vlagyimir Putyin betegOroszország viszont súlyos veszteségeket szenvedett a háborúban, odalett a szárazföldi harci kapacitásának a harmada.
Külföld

A brit vezérkari főnök szerint csak „vágyálom”, hogy Vlagyimir Putyin beteg

rtl.hurtl.hu

2022. július 17. 21:40

Oroszország viszont súlyos veszteségeket szenvedett a háborúban, odalett a szárazföldi harci kapacitásának a harmada.

Kétségbe vonja a brit vezérkari főnök, hogy bármi valóságalapja lenne azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem örvend jó egészségnek, vagy hogy fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakkal eltávolítják a hatalomból.

Az efféle szóbeszéd merő vágyálom

– mondta Tony Radakin a BBC brit közmédiában vasárnap sugárzott interjúban.

„Hivatásos katonaként azt mondhatom, hogy egy viszonylag stabil rezsimet látunk Oroszországban, Putyin elnök képes elfojtani bármilyen ellenállást, és a csúcson senki sem érdekelt az elmozdításában” – fejtette ki Sir Tony Radakin tengernagy, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

Boris Johnson utódjának tisztában kell lennie azzal, hogy Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Királyságra, és ez a veszély évtizedekig fennállhat – jelentette ki.

A brit hadsereg becslése szerint Oroszország szárazföldi harci kapacitásának több mint 30 százalékát elveszítette, ami azt jelenti, hogy az Ukrajna elleni háborúban 50 ezer orosz katona esett el vagy sebesült meg, 

csaknem 1700 harckocsi és csaknem 4000 páncélozott jármű semmisült meg – mondta a vezérkari főnök.

Radakin szerint az ukrajnai háborúban elszenvedett veszteségek következményeként az orosz szárazföldi csapatok talán kisebb veszélyt jelentenek, „de Oroszország továbbra is atomhatalom, kiberképességekkel, űrbéli kapacitásokkal és speciális víz alatti programokkal rendelkezik”, és ezek a programok fenyegethetik a kontinensek közti adatáramlást biztosító víz alatti kábeleket.

Nyitókép: Mihail Mecel/MTI/AP/Kreml/Pool

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna#brit vezérkari főnök#sir tony radakin

Címlapról ajánljuk