Külföld

Felmerült, hogy teherautót is lehessen vezetni B-s jogsival

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 14:05

Meglepő javaslat érkezett a munkaerőhiány csökkentésére Németországban. 

Németországban egy jogszabály-módosítással oldanák meg az egyre égetőbb kamionsofőr-hiányt – írja a Vezess.hu.

Németországban jelenleg 80-100 ezerre tehető a teherautó- és kamionsofőr-hiány. Figyelembe véve a nyugdíjazások ütemét, ez a szám 10 éven belül 230 ezerre nőhet, ez pedig már komoly hatással lehet az árufuvarozásra. A Német Szövetségi Áruszállítási, Logisztikai és Hulladékkezelési Szövetség (BGL) szóvivője, Dirk Engelhardt nemrég meglepő javaslattal állt elő a munkaerőhiány csökkentésére. Azt mondta ugyanis, hogy lehetővé kell tenni, hogy B kategóriás jogosítvánnyal ne csak 3,5 tonnás áruszállítókat és furgonokat, hanem akár 7,5, 10 vagy 12 tonnás teherautókat lehessen vezetni.

„Folyamatosan érkeznek hozzánk visszajelzések a fuvarozóktól arról, hogy az egyre égetőbb gépjárművezető-hiány miatt sok cég kénytelen egyes megbízásokat visszautasítani, mások pedig egyszerűen leállítják és kivonják a forgalomból azokat a járműveket, amelyekre nem találnak sofőrt. Az sem ritka már, hogy a fuvarozók egyszerűen eladják a telephelyeken ácsorgó teherautókat és kamionokat” – hívta fel a figyelmet a szervezet első embere. A BGL álláspontja szerint 

az, hogy idáig jutott az iparág, annak köszönhető, hogy a pálya nem vonzó a fiatalok számára, mert kevés a biztonságos parkolóhely, ráadásul sokan nem szeretnek sokáig távol lenni a családjuktól.

A lap hozzáteszi, hogy amennyiben Németországban bevezetnék ezt a módosítást, az minden bizonnyal precedensértékű lehetne, hiszen nemcsak a német gazdaság számára okoz problémát a teherautó- és kamionsofőr-hiány.

Nyitókép: IvanSpasic / Getty Images

#Külföld#kamion#teherautó#jogosítvány#jogsi

Címlapról ajánljuk